Νίκη, φερωνύμως ἀληθῶς, τοῦ πιστοῦ λαοῦ ἀνεδείχθης

εικόνα_Viber_2022-12-06_13-04-20-350

«…Αν το αποτέλεσμα της παρακοής και της αυτονόμησης του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού ήταν η έκπτωση του από τον Παράδεισο και η σύγκρουση του με τον Δημιουργό του, με τον συνάνθρωπό του και με τον ίδιο του τον εαυτό, ο σήμερον τιμώμενος Άγιος Νικόλαος μας καθοδηγεί, με το οσιακό παράδειγμά του στον δρόμο της υπέρβασης αυτής της σύγκρουσης, στο δρόμο της καταλλαγής και της συμφιλίωσης. Γίνεται για όλους εμάς «κανόνας πίστεως» στη σχέση μας με τον Θεό, «εικόνα πραότητος» στη σχέση μας με τον συνάνθρωπό μας και «εγκρατείας διδάσκαλος» για την αποκατάσταση της εσωτερικής μας γαλήνης και καθαρότητος», τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου, όπου ιερούργησε ανήμερα το πρωί της μνήμης του Αγίου, 6η του μηνός Δεκεμβρίου ε.έ. 

Και συνέχισε: «Ο άγιος Νικόλαος παρέμεινε σταθερός και ακλόνητος στην αληθινή Πίστη, όπως απέδειξε με την συμμετοχή του στη Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 στη Νίκαια της Βυθινίας. Αυτή η πίστη του στον Αληθινό Θεό έγινε στη καθημερινότητα της ζωής του εκδήλωση αγάπης, φιλαδελφείας και διακονίας θυσιαστικής για τον ορφανό, τον πτωχό, τον αναγκεμένο και τον αδικούμενο. Τέλος, αυτή η πίστη του έδωσε την δύναμη να είναι ειρηνικός, πράος και γαλήνιος. Καρπός αυτής της ακλόνητης πίστης, αυτής της ομολογίας με έργα αγάπης και ευποιίας και αυτής της εσωτερικής καθαρότητος ήταν το γεγονός ότι πολύ νωρίς καταξιώθηκε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως άγιος δημοφιλής, που έχει παρρησία ενώπιον του Κυρίου…». 

Με σύμμαχο την καλοκαίρια των ημερών, μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η ευλογία των άρτων και του κολύβου του αγίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού, παρουσία του Δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη  Καλακίκου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχου Βασίλειου Δελησταμάτη, του Διοικητού της 7ης Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Ιωάννου Παπουτσάκη, του Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Αστυνόμου Α’ Χαράλαμπου Βομβέλη,  αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως ευχαρίστησε και συνεχάρη τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας Αρχιμ.  Ιωακείμ Βαλιδάκη για την εύορκη  και θεοφιλή διακονία του στην γραφική και ιστορική κωμόπολη της Δαδιάς.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Με την ευκαιρία αυτή ο οικείος Ιεράρχης εκήρυξε την έναρξη του Ιωβηλαίου έτους, επί τη συμπληρώσει εκατό ετών από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, το 1922.