Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ

016

Ο Ακάθιστος Ύμνος, που ψάλλεται την Παρασκευή της Ε! Εβδομάδος των Νηστειών, για τους ακρίτες είναι έκφραση τιμής, ευγνωμοσύνης και προσευχής στην Υπέρμαχο Στρατηγό και την Φοβερά Προστασία Της, από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς, που κατά καιρούς επιβουλεύονται όχι μόνο την ακεραιότητα της Πατρίδας μας αλλά και προσπαθούν να διαβρώσουν τις διαχρονικές αξίες της ψυχής μας.

Το εσπέρας της ημέρας αυτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο, όπου και ομίλησε με θέμα ʺχαῖρε λιμήν τῶν του βίου πλωτήρωνʺ, παρουσιάζοντας την ζωή των πιστών με πλοίο, που άλλοτε ταξιδεύει σε θάλασσες γαλήνιες και άλλοτε σε τρικυμισμένες· «Σαν την γαλήνη του λιμανιού» είπε «παρομοιάζεται από τον ιερό υμνωδό η Παναγία. Εκείνη ανοίγει την αγκαλιά της και μας προσφέρει την ανακούφιση, την ειρήνη και την λύτρωση από τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις και τις πικρίες τής παρούσης ζωής. Γι’ αυτό και εμείς, απόψε, αναπέμπουμε δέηση, ευχαριστία, ικεσία και προ­σευχή. Ψάλλουμε εμβατήρια και νικητήριους ύμνους προς την Παναγία μας. Το είναι μας πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη προς Αυτήν. Θούρια και αίνοι είναι ή προσευχή μας. Την ικετεύουμε να μας οδηγήσει στον δρόμο της μετανοίας των ημαρτημένων του παρελθόντος, στην σωστή επιλογή της σήμερον και να μας χαρίσει ελπίδα και παρηγοριά για την προοπτική της αύριον.

»Εδώ, λοιπόν, συντελείται το θαύμα τής Παναγίας. Το θαύμα της γαλήνης και της λύτρωσης από την αμαρτία, που είναι αιτία κάθε θλίψης. Γιατί η Παναγία, σαν Μητέρα έζησε όλη την αγωνία και την τραγωδία τού Θεανθρώπου Τέκνου της και είναι κοντά μας και συμμετέχει στην αγωνία μας, αισθάνεται τον στεναγμό μας, βλέπει το κρυφό δάκρυ μας. Η Παναγιά είναι πράγματι το λιμάνι που δίδει θάρρος, δύναμη και καρτερία. Είναι η Οδηγήτρια που μας κατευθύνει  στην Λύτρωση και τη σωτηρία…»