Κυριακή Δ! Νηστειών

0-0

Με κατάνυξη και τη δέουσα μεγαλοπρέπεια ο ευλαβής και πιστός λαός της Δράμας προσεκύνησε, κατά τα καθιερωμένα, τα ιερά λείψανα του νέου Ομολογητού, Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη, που υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας, από 12ης έως 14ης του μηνός Απριλίου ε.έ. Για το αιδέσιμο του γεγονότος προσεκλήθησαν υπό του επιχωρίου Αρχιερέως οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 13η Απριλίου ε.έ., ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, συγχοροστατούντων των ετέρων Αρχιερέων. Την επομένη, Κυριακή Δ’ Νηστειών,  της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος και ο οικείος Ιεράρχης Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος. Προ της απολύσεως εψάλησαν τα εγκώμια του Οσίου και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών Λειψάνων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός αναλαβών την διακονίαν του λόγου, κατά τη Θεία Λειτουργία, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Τα πνευματικά κατορθώματα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου και του νέου Ομολογητού Αγίου Γεωργίου Δράμας, είναι καρποί της βαθείας πίστεως τους στον Χριστό. Η πίστη είναι ζωή, άσκηση, αγώνας αρετής και θεογνωσίας. Στη περίπτωσή τους δικαιώνεται ο λόγος του Χριστού προς τον πατέρα του δαιμονισμένου νέου της σημερινής ευαγγελικής περικοπής: «πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι». Πράγματι όλα είναι δυνατά για τον άνθρωπο που πιστεύει. Δεν υπάρχει δύναμη, κατάσταση, πρόσωπο, πειρασμός, θλίψη, αναποδιά, δυσκολία που να ξεπερνά τη δύναμη της ζωντανής πίστης. Η πίστη νικά την δύναμη του κακού. Διαλύει το σκότος, διότι το φωτίζει με το φως της θεϊκής παρουσίας. Η πίστη γεννά την ελπίδα και η ελπίδα ποτέ δεν ντροπιάζει τον πιστό άνθρωπο· γεννά την αληθινή ζωή, διότι οικοδομεί τη σχέση με τον Χριστό, που είναι η πηγή της ζωής. Η πίστη στηρίζει και παρηγορεί κάθε πονεμένο και πικραμένο, διότι ανοίγει την προοπτική της αιωνιότητας. Η πίστη οδηγεί τον άνθρωπο από τα γήινα αδιέξοδα στα ουράνια ανοίγματα της πληρότητας και της χαράς. Η πίστη σκεπάζει και θάπτει την αμαρτία, διότι υπενθυμίζει το σωστό, θεμελιώνει το καλό και οδηγεί στην αρετή. Η πίστη είναι παντοδύναμη, διότι είναι σχέση με τον Παντοδύναμο  Θεό…

»Η ζωή, βεβαίως, πολλές φορές προσπαθεί να μας κάμψει. Να υποστείλει το αγωνιστικό μας φρόνημα. Να μας γονατίσει κάτω από το βάρος των καθημερινών υποθέσεων, των άλυτων προβλημάτων, των ποικίλων μεριμνών, των ακατάβλητων αγωνιών, των ανεκπλήρωτων ονείρων. Ο κόσμος με το χαμερπές φρόνημά του δεν κουράζεται να πολεμεί τον Χριστό και την Εκκλησία. Η πίστη αντιμετωπίζεται ως παρωχημένη ιδεοληψία. Ο αγώνας της αρετής παρουσιάζεται ως ανόητη αδυναμία. Οι φίλοι και μαθητές του Χριστού, όπως οι σημερινοί τιμώμενοι άγιοι, θεωρούνται θρησκόληπτοι παρίες, που αξίζουν και εισπράττουν την περιφρόνηση και την αδιαφορία. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ελπιδοφόρος και ενθαρρυντικός ακούεται ο λόγος του Κυρίου: «ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε ἀλλά θαρσεῖτε, ἐγώ νενίκηκα τόν κόσμον»! Τον ακούμε επίσης πάλι σήμερα να μας λέγει: «πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι»!

»Αυτά δεν είναι λόγια θεωρίας και παρηγοριάς. Δεν είναι ωραιολογίες. Είναι η καθαρή αλήθεια! Είναι η πραγματικότητα της ζωής. Ο λόγος του Χριστού επιβεβαιώνεται καθημερινώς από τα γεγονότα και τη ζωή των αγίων. Η πορεία της Εκκλησίας εν μέσω διωγμών, αιρέσεων, σχισμάτων, περιφρονήσεων και αμφιβολιών αποδεικνύει πως δεν στηρίζεται σε κάποια ανθρώπινη ισχύ. Έχει τη δύναμή της στην ολοζώντανη παρουσία του Θεού, αφού η Εκκλησία παραμένει ως η διαρκής αποκάλυψη του Θεού στην κτίση. Η ύπαρξη των αγίων αποδεικνύει επίσης τη δύναμη των λόγων του Χριστού. Άνθρωποι με αδυναμίες, πτώσεις, ελαττώματα και πάθη ανέβησαν με τον αγώνα τους την κλίμακα της αρετής και του μαρτυρίου και έφθασαν στα υψηλότερα θεωρεία της θεογνωσίας, του φωτισμού και της θέωσης. Η ζωή κάθε πιστού που βιώνει το θαύμα, που το αναγνωρίζει και ευχαριστεί τον Θεό είναι μία ακόμα απόδειξη της δύναμης που έχει η πίστη».