Προσκύνημα στην Αχρίδα

dam-1024x665

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Δεβρών και Κίτσεβου κ. Τιμοθέου, Ιεράρχου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε, από 5ης έως 9ης Απριλίου ε.έ., την γειτονική χώρα και είχε την ευκαιρία συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο και Αρχιερείς της τοπικής Εκκλησίας. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την πανηγυρίζουσα γυναικεία Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πρέστιτσα, κοντά στη πόλη Κίτσεβο, όπου τον υπεδέχθη ο ελληνομαθής Πνευματικός της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος.

Απαντώντας στην προσφώνηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός τόνισε· «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και χαρά και αγαλλίαση και ευφροσύνη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος εκ μέρους της Μεγάλης του Χριστού εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας, Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και η ελαχιστότης μου επισκεπτόμεθα την πατρίδα σας, τα μοναστήρια σας και χαιρόμεθα διότι έχουμε αυτή την ιδιαίτερη ευλογία να συλλειτουργούμε και να συμπροσευχόμεθα μαζί σας, μετά την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου της 9ης Μαΐου του 2022, δια την οποίας αποκατεστάθη η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών μας.

»Θα πρέπει να ομολογήσω, ότι εδώ και πολύ καιρό είχα σφοδρή την επιθυμία να συναντήσω τον αγαπητό αδελφό Επίσκοπο Παρθένιο, να τον αγκαλιάσω και να συλλειτουργήσω μαζί του. Μιάς και εκείνος ήταν ένας από τους πρώτους αδελφούς ο οποίος σε μια συμπτωματική συνάντησή μας εξέθεσε τον πόνο και τις δυσκολίες που είχε το όλο εγχείρημα για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας της τοπικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείου και τις αδελφές ορθόδοξες Εκκλησίες. Και αυτή η επιθυμία έγινε πραγματικότητα σήμερα, χάρη στην πρόσκληση που είχα εκ μέρους του και την προτροπή του αγαπητού αδελφού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες συντελεστές της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προκειμένου να επιτευχθεί το ποθούμενο.

»Σήμερα λοιπόν αναμιμνησκόμενος του ψαλμικού:«Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἢ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό», ευρισκόμεθα ο ένας κοντά στον άλλον για να ενώσουμε την προσευχή μας στον θρόνο του Θεού και να ευχαριστήσουμε την Παναγία Παρθένο, τον Ευαγγελισμό της οποίας θα εορτάσουμε μεθαύριο. Η Παναγία μας έφερε στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος προκειμένου να μας οδηγήσει από το σκοτάδι στο φως· προκειμένου να μας χαρίσει την προοπτική στον χαμένο Παράδεισο· προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την Βασιλεία των Ουρανών. Και καθώς διανύουμε την ψυχωφελή και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής συνειδητοποιούμε ολοένα και πιο έντονα ότι ο δρόμος προς την σωτηρία περνάει μέσα από το Σταυρό. Ο ευγενής και ευσεβής και φιλόχριστος λαός αυτής της όμορφης χώρας ασφαλώς πέρασε τον δικό του τον Σταυρό για πολλές δεκαετίες. Η Σταύρωση διήρκησε πολλά χρόνια, αλλά να, τώρα ζούμε την Ανάσταση! Ζούμε την χαρά της κοινωνίας, της μεταξύ μας κοινωνίας. Και ασφαλώς, για να φθάσουμε εδώ χρειάστηκε πολλοί άνθρωποι να θυσιασθούν. Ένας από αυτούς, που προσέφεραν τον εαυτό τους και τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για αυτήν την υπόθεση ήταν ο εκλεκτός και αγαπητός αδελφός Επίσκοπος Παρθένιος, ο οποίος για πολλά χρόνια οικοδόμησε σιγά-σιγά, λιθαράκι-λιθαράκι, τις ψυχές των ανθρώπων πρωτίστως· καλλιέργησε τις ψυχές τόσων πατέρων και αδελφών μοναχών ανδρών και γυναικών, προκειμένου να επανδρωθούν τόσα μοναστήρια, και πάνω απ᾽ όλα, άναψε και πάλι μέσα στο αρτοφόριο των ψυχών των ανθρώπων την καντήλα της πίστεως και της ελπίδας. Δοξάζω τον Θεό διότι οδήγησε τα βήματα μου σε αυτό τον ιερό τόπο, στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κοντά στο Κίτσεβο για να συναντήσω έναν εκλεκτό αδελφό, να συναντήσω και όλους όσους αγωνίζονται μαζί του· και τους μοναχούς και τις μοναχές, αλλά και το φιλόχριστο ποίμνιον της εκκλησιαστικής αυτής κοινότητας.

»Αγαπητοί μου αδελφοί, θέλω να σας παρακαλέσω να προσεύχεσθε. Να προσεύχεσθε αυτή η χαρά της πνευματικής κοινωνίας μας να παραμείνει αιώνια. Είμεθα αδέλφια, αγαπητοί μου! Μπορεί να μιλάμε διαφορετική γλώσσα, μπορεί να έχουμε άλλη ταυτότητα, αλλά όμως μην ξεχνάμε ότι μέσα μας υπάρχει το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού. Είμεθα ο Νέος Ισραήλ και η αληθινή μας πατρίδα είναι η Άνω Ιερουσαλήμ. Σε αυτή την πατρίδα δεν υπάρχουν έθνη, δεν υπάρχουν γλώσσες, δεν υπάρχουν φυλές. Σε αυτή την καινούργια πατρίδα υπάρχει μόνο ο Χριστός.»

Την Κυριακή της Σταυροποσκυνήσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός συλλειτούργησε στον ιστορικό βυζαντινό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Αχρίδα, το παλλάδιο της τοπικής Εκκλησίας, μετά του οικείου Μητροπολίτου Δεβρών και Κιτσέβου κ. Τιμοθέου, ο οποίος προέστη της Θείας Ευχαριστίας, του Σεβ. Μητροπολίτου Ἴμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου και του Θεοφ. Επισκόπου Ντέλτσεβου κ. Μάρκου.

Μετά από μία σύντομη περιήγηση στη βυζαντινή Αχρίδα και τις μοναδικές ομορφιές της ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την αδελφότητα της ανδρώας Μονής Τιμίου Προδρόμου Μπιγκόρσκι και την αδελφότητα της γυναικείας Μονής Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Ράστιτσα, κοντά στην πόλη της Δίβρης.

Στην Ιερά Μονή Μπιγκόρσκι τους Αρχιερείς υπεδέχθη ο Ηγούμενος της Μονής Θεοφ. Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ευχαριστώντας τον Καθηγούμενο τῆς Μονῆς Επίσκοπο Αναντίας κ. Παρθένιο για την υποδοχή και τη φιλοξενία σημείωσε· «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και χαρά σήμερα βρίσκομαι κοντά σας, επισκεπτόμενος την παλαίφατη και ιστορική αυτή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, εδώ στο Μπογκόρσκι. Συγκινούμαι και χαίρομαι, διότι σήμερα συναντώ τον αγαπητό αδελφό Επίσκοπο Παρθένιο, αλλά και συγχρόνως έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και την περί αυτόν αδελφότητα, οι οποίοι όπως οι χορδές στην κιθάρα, έτσι εργάζονται και διακονούν την Αγία μας Εκκλησία σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες υπάρχουν.

»Σήμερα η Χάρις του Θεού μας συνήγαγε ενώπιον του Κοινού Ποτηρίου επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και οι δύο εορτές οι οποίες φέτος κατά συγκυρία συμπίπτουν, μας δίδουν αυτήν την πνευματική ευκαιρία, να βρεθούμε ο ένας κοντά στον άλλον· να επικοινωνήσουμε εν Χριστώ και να συναντηθούν όχι μονον τα μάτια μας αλλά και οι καρδιές μας.

»Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις δύσκολες μέρες και τις δύσκολες εποχές να θυμηθούμε αυτό που λέγει ο Κύριος: «ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ» (Παρ. 18,19). Έχουμε ανάγκη πλέον να είναι ο ένας κοντά στον άλλον, να συμπορευθούμε, να παραμερίσουμε τυχόν αδυναμίες του παρελθόντος και να βρεθούμε ο ένας κοντά στον άλλον, διότι όπως βλέπουμε «πολλοί κυκλόθεν οἱ ἐχθροί ἡμῶν». Και όχι μόνο είναι πολλοί, αλλά δυστυχώς πληθύνονται και αυξάνονται. Αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε ο ένας μακριά από τον άλλον. Και αν μου επιτρέπετε, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αδιαφορία. Το να αδιαφορεί κανείς για τον αδελφό του και τα προβλήματά του.

»Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αδιαφορούμε. Και αυτό το ενδιαφέρον και αυτή την κατανόηση επέδειξε η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, όταν, προ δύο περίπου ετών, ήρε τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, και ευλόγησε την ευχαριστιακή κοινωνία με την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος και με την Ιεραρχία, με το ιερό κλήρο και τον ευσεβή και φιλόχριστο λαό αυτής της Εκκλησίας…»

Τέλος, στα πλαίσια της επισκέψεώς τους στα Σκόπια οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο στην έδρα του.