Εύσημος ημέρα…

εικόνα_Viber_2021-10-28_15-34-36-284

Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, και κάτω από τη σκιά της γαλανόλευκης σημαίας,  γιορτάσθηκε από τους Εβρίτες του Διδυμοτείχου η διπλή, θρησκευτική και εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Εθνική μεν για την αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων στον Ιταλό κατακτητή το έτος 1940, θρησκευτική δε για την φωτοφόρο Σκέπη της Παναγίας, που προστάτευσε το λαό μας και τον οδήγησε στην νίκη. Εις υπόμνηση των θαυμασίων της Παναγίας μας, που αείποτε ελευθερώνει το Γένος από τα δεινά, ανηγέρθη προ τριακονταετίας ο περικαλλής και εμβληματικός Καθεδρικός Ναός της πόλεως του Διδυμοτείχου, που τιμάται επ ονόματι της  Παναγίας της Ελευθερωτρίας.

Των λατρευτικών Συνάξεων, επί τη πανηγύρει του Ναού, του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας το νόημα της εορτής, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Το παρελθόν έχει μέλλον όταν τιμάς και σέβεσαι την ιστορία σου. Όταν αναγνωρίζεις και μοιράζεσαι τις αξίες του χθες για να δημιουργήσεις αξία στο σήμερα στο αύριο. Το 1940 είναι ένα σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος. Τιμώντας το Έπος του 1940 βεβαιώνουμε ότι θέλουμε να έχουμε μέλλον. Γιορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, διότι αυτό εξασφαλίζει μία στέρεη πρόταση για νόημα ζωής, εθνικής και προσωπικής. Ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητο μακριά από διχόνοιες, που έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας να είμεθα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσους με προκλητικές κινήσεις εγείρουν παράνομες διεκδικήσεις εις βάρος της Πατρίδας μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εθνική εορτή, με την παρουσία αντιπροσωπειών από τα σχολεία της πόλης, το Τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην οποία ο Σεβασμιώτατος προσέφερε λιθογραφία  απεικονίζουσα την Παναγία την Ελευθερώτρια και το Κάστρο του Διδυμοτείχου. Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταυρος Κελέτσης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τζώνης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Αναστάσιος Αλεξιάδης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Ηλίας Καραπάντζος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.