Εύκοσμος ώφθης κόσμος, ώ Κοσμά μάκαρ…

1-8

Η μνήμη του Ιερομάρτυρος και εθναποστόλου αγίου Κοσμά του Αιτωλού εωρτάσθη, με τη συμμετοχή των αρχών και ικανού εκκλησιάσματος, στο Στρατόπεδο «Πεταλωτή» στο Διδυμότειχο, όπου και η έδρα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, το Ναίδιον του οποίου τιμάται επ ονόματι του αγίου.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους προσκομισθέντας άρτους και προσεγγίζοντας το ιεραποστολικό και συγχρόνως εθνικό έργο του Αγίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο άγιος Κοσμάς αδιαμφισβήτητα είναι ο επιβλητικώτερος αναγεννητής των τελευταίων χρόνων της τουρκοκρατίας. Χάρις σε αυτόν χιλάδες νέοι βλαστοί της Ρωμιοσύνης απέκτησαν ελληνική παιδεία στα ελληνικά σχολεία που άνοιξε ο άγιος και χιλιάδες απ αυτούς ανέβηκαν στα βουνά για να πολεμήσουν τον τύραννο κατακτητή. Ανάμεσα σε εκείνους που εμπνεύσθησαν από το κήρυγμα του πατρο-Κοσμά ήταν ο νεομάρτυς Δημήτριος από τη Σαμαρίνα και ο καλόγερος Σαμουήλ, που έλαμψε στο Κούγκι του Σουφλίου…. Ο άγιος υπηρέτησε θυσιαστικά μέχρι του μαρτυρίου την Ορθοδοξία και το Γένος. Είναι ο προφήτης του νέου Ελληνισμού, που μίλησε για το «ποθούμενο», κάτω από τον ίσκιο του Σταυρού και έχοντας για άμβωνα ένα ταπεινό σκαμνί. Σε μία εποχή, που το πληγωμένο άγιο σώμα της Ορθοδοξίας έσταζε δάκρυ και αίμα από το μαρτύριο και την άρνηση της πίστεως, ο Θεός απέστειλε τόν φλογερό ισαπόστολο πατρο-Κοσμά για να σώσει τη Ρωμιοσύνη από τον κίνδυνο της αλλοτρίωσης και της απώλειας, όχι μόνο της υπαξιακής αλλά προ πάντων της πνευματικής μας ακεραιότητος, κάτι που είναι και σήμερα το ζητούμενο».

Ακολούθησε εντός του Στρατοπέδου η λιτάνευσις της ιεράς εικόνος του αγίου, την οποία παρακολούθησαν ο Διοικητής της Μεραρχίας Στρατηγός Άγγ. Ιλαρίδης και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή τού Διδυμοτείχου.