Αρχομένου του μηνός Αυγούστου…

IMG-22c65fc355eba15ece7b601d2d7430c1-V

Το πρόσωπο που τιμάει Εκκλησία μας περισσότερο, μετά το Θεάνθρωπο Κύριο, τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Στη συνείδησή της – την πίστη και την λατρεία της – η Παναγιά είναι τιμιωτέρα ακόμη και αυτών των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα των Σεραφείμ. Είναι απεριόριστος ο σεβασμός, η τιμή, η αγάπη και η αφοσίωσή που τρέφουμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Παρθένο Μαρία. Μετά από τον Κύριο Ιησού, είναι εκείνη που κατέχει την κεντρικότερη θέση στην εκκλησιαστική λατρεία και την ατομική προσευχή μας. Οι συντομότατες προσευχές, που οι πιστοί απευθύνουμε προς την  Θεοτόκο, «Υπεραγία Θεοτόκε», «πρέσβευε υπέρ ημών», ή «σώσον ημάς!», ακούγονται αναρίθμητες φορές σε κάθε λατρευτική σύναξη. Η επίκληση «Παναγία μου!», που αυθόρμητα αναπηδά από τα χείλη μας κάθε ώρα και κάθε στιγμή – ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες – διαδηλώνει την βαθιά εμπιστοσύνη και την ακλόνητη πεποίθηση της πνευματικής παρουσίας της στην ζωή μας.

Αρχόμενου του μηνός Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον παραμεθόριο και ακριτικό οικισμό του Θεραπειού, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου και ιερούργησε στον παλαιό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα του 19ου αιώνα. Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους λιγοστούς κατοίκους της ενορίας και να τους ενθαρρύνει στην αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων που συνήθως αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες περιοχές, ευχηθείς με τη δύναμη του Σταυρού και με την μεσιτεία της Παναγίας μας ο Κύριος να επιδαψιλεύει σε αυτούς την ευλογία Του και να τους κατευθύνει στον δρόμο της αρετής και ελπίδας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από τον παρεπιδημούντα Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,  χοροστάτησε και στην συνέχεια ομίλησε κατά την ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άρζου, του τέως Δήμου Τριγώνου, παρουσία του Διοικητού του 21ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Σπυρίδωνος  Σαλιβέρου.

Το πρωί της επομένης ο Σεβασμιώτατος προέστη της ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων στο Στρατόπεδο «Καρύδα», στην Πλάτη Τριγώνου, παρουσία του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Υποστρατήγου Αγγέλου Ιλαρίδη, του Διοικητού της 3ης Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Γρηγορίου Μπουτλιάκη και του Διοικητού του 21ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Σπυρίδωνος  Σαλιβέρου.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ομίλησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Ελαίας, του τέως Δήμου Τριγώνου.