Αγιασμός στα σχολεία της παραμεθορίου του Β.Έβρου.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2011

Στα σχολεία της παραμεθορίου περιοχής του Βορείου Έβρου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός τον καθιερωμένο αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσης, το Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Βύσσης, το Γυμνάσιο – Λύκειο Δικαίων, το Γυμνάσιο Ριζίων και το Γυμνάσιο Κυπρίνου.

Επικοινωνώντας με τους μαθητές  μαζί με τις πατρικές ευχές του τους διαβεβαίωσε ότι η παρουσία του στα ακριτικά αυτά σχολεία επιβεβαιώνει το ανύστακτο ενδιαφέρον του όχι μόνο για την πρόοδο τους, αλλά και για την έμπνευση ακμαίου φρονήματος στους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών μας. Σε όλα τα σχολεία της δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας ανεγνώσθη Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου που παρατίθεται παρακάτω:

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου
κ. Δ α μ α σ κ η ν ο υ
προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων

Αγαπητά μου παιδιά,

Με τον σημερινό αγιασμό εγκαινιάζουμε την καινούργια σχολική περίοδο, ένα πρώτο σκαλοπάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας για ορισμένους, ένα επιπλέον ανέβασμα για άλλους και το τελικό και κρίσιμο στάδιο για τους τελειόφοιτους. Κοινός παρανομαστής όλων το όνειρο και η ελπίδα.

Με τον όρο «Παιδεία» εννοούμε τη νοητική και ψυχική καλλιέργεια παιδιών και νέων, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εκπαίδευσης. Εκτός από την παροχή γνώσεων η εκπαίδευση αποσκοπεί επίσης στη μόρφωση του ανθρώπου, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ήθους. Οι έννοιες αυτές αποδίδονται και με τον όρο αγωγή, μια διαδικασία προσανατολισμού, συγκρότησης και αξιολόγησης εμπειριών.

Ουσιαστικά παιδεία δεν μπορούμε να αποκτήσουμε, αν δεν τη θεμελιώσουμε στη ζωντανή μας παράδοση, όπως διαμορφώθηκε με την ιστορική συνάντηση του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία. Η συμπόρευση αυτή αποτελεί τον άριστο δείκτη πορείας, επιτρέπει ασφαλή ανοίγματα και δημιουργεί συνθήκες προόδου για τους νέους. Μιλώντας ολοένα και πιο έντονα, για κρίση αξιών εννοούμε προφανώς την απομάκρυνση από τη σταθερή αυτή βάση.

Κάθε χρόνο γίνεται λόγος για ελλείψεις και προβλήματα, ενώ είναι διαχρονικό το αίτημα θεσμικών αλλαγών στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση η νεολαία μας είναι εξελισσόμενη και η παιδεία μας δεν είναι στατική. Ωστόσο, θα συμφωνήσετε, πως, ανεξάρτητα από τα ζητούμενα, η δική σας συμβολή έγκειται πρώτιστα στη μελέτη. Διαβάστε συστηματικά, κατακτείστε χρήσιμες γνώσεις, αξιοποιείστε τα τάλαντα σας με μέθοδο και συνέπεια και θα δείτε σύντομα τους κόπους σας να καρποφορούν ικανοποιώντας εσάς και τις οικογένειές σας.

Παράλληλα με τη μελέτη, αναδείξτε και το ήθος. Ο λαός μας επιβίωσε στη μακραίωνη πορεία του με τα νάματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό το ήθος επιτρέπει τη συμβίωση με ετεροδόξους και ετεροθρήσκους αδελφούς, και μας καθιστά ενώπιόν τους «άλας της γης και φως του κόσμου» (Μτθ 5,13-14). Τούτη η αλήθεια συνδυάζεται με την ευθύνη μας να τους φανερώσουμε τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό που μεταφέρουμε.

Σας εύχομαι καλή πρόοδο. Στους δασκάλους σας εύχομαι καλό κουράγιο, εκτιμώντας το δύσκολο έργο τους. Οι γονείς να καμαρώσουν τα παιδιά τους επιτυχημένα και ευτυχισμένα. Μια χαρούμενη σχολική χρονιά για όλους.

Μετ’ εγκαρδίων ευχών και ευλογιών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  Ο Διδυμοτείχου,  Ορεστιάδος και Σουφλίου Δ Α Μ Α Σ Κ Η Ν Ο Σ