Τιμητική διάκριση στον Μητροπολίτη μας

447808103_792677309678334_5128236018576286937_n

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου της Σερβίας κ. Πορφυρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας κ. Νίκολα Σελάκοβιτς, εκπροσωπών τον Προέδρο της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρο Βούτσιτς, απένειμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό την τιμητική διάκριση και το Παράσημο του Τάγματος της Υπαπαντής, β΄ τάξεως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 του μηνός Ιουνίου ε.έ. στο Ιστορικό Μουσείο του Βελιγραδίου, που στεγάζεται δίπλα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο κ. Υπουργός Νίκολα Σελάκοβιτς αναφερόμενος στον τιμώμενο τόνισε· «Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός τιμάται για τη σημαντική συνεισφορά του στην διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, στην διατήρηση της Ορθοδοξίας και στην ενίσχυση των αδελφικών δεσμών μεταξύ του Σερβικού και του Ελληνικού λαού». Ιδιαιτέρως ανέφερε ότι ο Σεβασμιώτατος ανέσυρε από τη λήθη τη Μάχη του Έβρου (στο σημερινό Ορμένιο), όπου το 1371 οι χριστιανικές δυνάμεις των βαλκανικών λαών, υπο τον Σέρβο ηγεμόνα Ιωάννη Ούγγλεση, ενώθηκαν για να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Σεβασμιώτατος Διδυμοτείχου στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας και τον Υπουργό Πολιτισμού για την τιμητική αυτή διάκριση, σημείωσε· «Παρά το γεγονός ότι στην μάχη εκείνη εθανατώθη ο Σέρβος ηγεμόνας Ιωάννης Ούγγλεσης, η θυσία αυτού και των συντρόφων του, είναι ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας μεταξύ των χριστιανικών λαών της Βαλκανικής,  οι οποίοι ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει και σήμερα να είναι έτοιμοι για να αναχαιτίσουν την προέλαση του Ισλάμ και να αγωνισθούν για την κοινή Πίστη τους και τα κοινά χριστιανικά τους ιδεώδη, καθώς εξ ανατολών και δυσμών  απειλητικοί ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλοίωσης και αλλοτρίωσης του φρονήματος των Ορθοδόξων λαών μας».

Ο Σεβασμιώτατος στα πλαίσια της επισκέψεώς του στη Σερβία είχε την ευκαιρία να συναντήσει ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο και τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Μπάτσκας κ. Ειρηναίο και να επισκεφθεί τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τα περίφημα μοναστήρια της Ζίτσας, της Στουντένιτσας και του Κόβιλ στην επαρχία Μπάτσκας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ