Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Διδυμότειχο

photo_2024-03-24_22-11-44

Καθώς διανύουμε την περίοδο της ψυχωφελούς και κατανυκτικής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το κατ’ εξοχήν ʺστάδιο τῶν ἀρετῶνʺ, η πρώτη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στη νίκη της Ορθοδοξίας κατά της εικονομαχίας και στη διαχρονική κατίσχυση της Εκκλησίας έναντι των αιρέσεων.

Αναπτύσσοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός το μήνυμα της εορτής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε την ημέρα αυτή, 24η του μηνός Μαρτίου ε.έ., μεταξύ άλλων, τόνισε· «Εορτάζομε σήμερα τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας πρωτίστως, διότι μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία βιώνουμε την ένσαρκη αποκάλυψη του Υιού και Λόγου του Θεού. Ο απροσπέλαστος, απερίγραπτος και απερινόητος, ο απρόσιτος Υιός του Θεού σαρκώνεται. Χωρίς να πάψει να είναι τέλειος Θεός, ενδύεται την ανθρώπινη φύση και γίνεται τέλειος, κατά πάντα, άνθρωπος. Έτσι ο Απερίγραπτος πλέον περιγράφεται, ο Απρόσιτος προσεγγίζεται, ο Υπερβατικός γίνεται προσιτός και οικείος. Ενώ είναι διπλή η φύση του Θεανθρώπου, παραμένει ένα το πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο του Θεανθρώπου λατρεύεται από την Εκκλησία και αυτή αγιάζεται απ’ Αυτόν.

»Οι εικόνες, που σήμερα υψώνουμε τιμητικά, είναι τα εργαλεία της προσευχής, τα παράθυρα στην αιωνιότητα, οι νοητοί δρόμοι που ακολουθεί ο πιστός, για να συναντήσει με το βλέμμα του τη ματιά του Σωτήρα. Γιορτάζουμε για την ορθόδοξη πίστη μας, που δεν είναι μία θρησκεία, ανάμεσα στις άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων λαών, αλλά είναι σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης, που χτίζεται καθημερινά με τον Σωτήρα Χριστό. Γιορτάζουμε γι’ αυτή την πίστη, διότι είναι μία αληθινή σχέση, μία σχέση ζωής.

»Εορτάζομε δεύτερον, διότι μέσα από την τιμή των ιερών εικόνων αναδεικνύεται το εύρος και το βάθος της αληθινής ομορφιάς. Οι ιερές εικόνες περιγράφουν το άρρητον κάλλος της Θεότητος. Απεικονίζουν την υπερκόσμια ομορφιά του Παραδείσου την οποία απελάμβανε ο πρωτόπλαστος Αδάμ, όσο ζούσε στην Εδέμ… Η ορθόδοξη εικονογραφία περιγράφει τις άκτιστες ενέργειες του Θεού και απεικονίζει την ξεχασμένη από τον άνθρωπο θεϊκή ωραιότητα. Μέσα στις εικόνες ο άνθρωπος ξαναβρίσκει αυτό που έχασε, την ωραιότητα του Παραδείσου. Σήμερα η Εκκλησία με το «ἒρχου και ἲδε» προσκαλεί τους ανθρώπους να απολαύσουν, μέσα από την τέχνη των εικόνων, την απόλυτη και ανεκλάλητη ωραιότητα της Θείας Παρουσίας. 

»Εορτάζομε τρίτον, διότι προσεγγίζοντες την ορθόδοξη αγιογραφία διαπιστώνουμε ότι στις εικόνες παρουσιάζεται ο άνθρωπος όπως τον θέλει ο Θεός και όχι όπως κατάντησε από την αμαρτία. Απεικονίζεται σεσωσμένος και φωτεινός, δοξασμένος και λελαμπρυσμένος από το άκτιστο φως της θείας Χάριτος. Στις ορθόδοξες εικόνες παρουσιάζεται μεταμορφωμένος από το άγγιγμα του Θεού, αναγεννημένος από την Ενανθρώπηση του Λόγου. Σ’ έναν κόσμο, όπου ο άνθρωπος προσβάλλεται και υποβιβάζεται στο όνομα ποικίλων σκοπιμοτήτων, είναι πραγματική εορτή η τιμή των ιερών εικόνων. Μέσα στην Εκκλησία και μέσα στις εικόνες ο άνθρωπος ξαναβρίσκει την πρώτη του αξία, την προγονική δόξα, τον απόλυτο σκοπό της ύπαρξής του. Σ’ έναν κόσμο που διαχειρίζεται τους ανθρώπους σαν νούμερα και απρόσωπες μονάδες, η ορθόδοξη εικόνα τους βλέπει σαν πρόσωπα προορισμένα για την  αιώνια καταξίωση του Παραδείσου».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας απηγγέλθη από το εκκλησίασμα το Σύμβολο της Πίστεως και από τον Σεβασμιώτατο ανεγνώσθη το Συνοδικό της εορτής.

Εκκλησιάσθηκαν ο βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Υποστράτηγος Ιω. Κωστούλας, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Χρ. Βασιλειάδης, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Νικόλαος Λέκκας, η Διοικητής Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αν. Πουρναρά με αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής και πλήθος πιστών.