«Τό στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται»

IMG_9038

Το πρωΐ της Κυριακής της Τυρινής, 17ης του μηνός Μαρτίου ε.έ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού της άλλοτε ακμάζουσας κωμοπόλεως των Μεταξάδων, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του εφημερίου της ενορίας Αρχιμ. Αλεξίου Μαρσέλου.

Ο Σεβασμιώτατος εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο κήρυγμά του, με αφορμή το υμνολογικό ιδιόμελον των αίνων της Κυριακής «Τό στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς νηστείας ἀγῶνα» τόνισε ότι η Εκκλησία σήμερα καλεί τους πιστούς σε ένα πνευματικό στάδιο, όχι βέβαια για να παρακολουθήσουν από τις κερκίδες αθλητικούς αγώνες αλλά για να αγωνισθούν στον αληθινό στίβο της καθημερινότητας.

Και συνέχισε: «Όλο το νόημα της Μεγάλη Τεσσαρακοστής έχει σχέση με την επιστροφή μας στον Θεό, με την αποκατάσταση της αρμονικής σχέσης μας με τον Δημιουργό μας, κάτι που διαταράχθηκε με την προπατορική παρακοή. Καρπός αυτής της παρεκτροπής ήταν η σύγκρουση του ανθρώπου με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο, με το περιβάλλον και τον εαυτό του…

»Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ʺη ψυχωφελήςʺ, όπως ονομάζεται, είναι η πιο αρχαία, η πιο κατανυκτική, η πιο πλούσια σε πνευματικές ευκαιρίες και εμπειρίες, η πιο αγωνιστική, γι’ αυτό και η πιο εράσμια για τους χριστιανούς, λειτουργική περίοδος. Έχει ως σκοπό να μας προετοιμάσει να απελευθερωθούμε από τις εξαρτήσεις των παθών και της αμαρτίας και οδεύοντες ʺἐπί τήν ἀνάμνησιν τοῦ σωτηρίου Πάθους καί τῆς τριημέρου Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶνʺ να συμφιλιωθούμε με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο, με το περιβάλλον και με τον ίδιο μας τον εαυτό.»  

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην παραδοσιακή κωμόπολη των  Μεταξάδων, οι εναπομείναντες κάτοικοι της οποίας διατηρούν σε πείσμα των καιρών τις παραδόσεις και τα όμορφα έθιμά τους. Ευχαρίστησε στην συνέχεια τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου για την παρουσία του και ευχήθηκε τα δέοντα τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας για τα ονομαστήριά του. Τέλος, συνεχάρη την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μεταξάδων και τις δασκάλες του Σχολείου που συνόδευσαν τους μαθητές του Σχολείου για εκκλησιασμό. Στους μικρούς μαθητές ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να γίνουν ”άνθρωποι του Θεού”, όπως ο τιμώμενος Άγιος Αλέξιος.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος επί τη μνήμη του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε στο πανηγυρίζον Κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αλεξίου στους Ασβεστάδες.

Το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και στο τέλος ανέγνωσε τη σχετική Συγχωρητική ευχή. Αντί άλλης ομιλίας ανεγνώσθη ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.