Η Ψαλτική ως άϋλη πολιτιστική κληρονομιά

IMG_8662

​Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και τον τοπικό Ιεροψαλτικό Σύλλογο, την Κυριακή του Ασώτου, 3 του μηνός Μαρτίου ε.έ., στην αίθουσα του Επισκοπείου Ορεστιάδος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) Κωνσταντίνος Πολίτης μίλησε για την πορεία της Ψαλτικής Τέχνης στην προοπτική της πολιτιστικής ανάπτυξης και της διαφύλαξής της ως άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος ανεκοίνωσε ότι δρομολογεί την διαδικασία επικαιροποίησης του Δελτίου της Ψαλτικής Τέχνης στο Εθνικό Ευρετήριο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εξαγγελία αυτή έρχεται σε συνέχεια, μετά από επτά χρόνια, πάλι από την Ορεστιάδα, της εθνικής προσπάθειας για την διεθνή αναγνώριση της Ψαλτικής με την εγγραφή της στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

​Στην εκδήλωση τον Σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδος Αρχιμ. Βαρθ. Αστεριάδης, ο οποίος και καλοσώρισε τον διακεκριμένο ομιλητή, τον οποίο στη συνέχεια παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Μαργαρίτης Αστεριάδης, υπό την διπλή ιδιότητά του ως Ειδικού Γραμματέως της ΟΜΣΙΕ και Προέδρου του τοπικού Ιεροψαλτικού Συλλόγου.