«τῇ πρός Θεόν νεύσει θεούμενος….»

0-02-05-0c183c2bd95a170d45ab33b77f59744b3668c68d3ab2cf71975bcc1b8f033b18_1c6db8dfe797a9

Επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Θεολόγου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε τις ενορίες Προφήτου Ηλιού Σαγήνης-Ορεστιάδος και Αγίου Αθανασίου Μεγάλης Δοξιπάρας, οι εφημέριοι των οποίων, Αρχιμ. Γρηγόριος Λιόλιος και Πρεσβ. Γρηγόριος Ρούμογλου αντιστοίχως, άγουν τα ονομαστήριά τους.

Συγκεκριμένα, αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Ορεστιάδος και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της μνήμης του Αγίου ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Μεγάλης Δοξιπάρας.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τους εορτάζοντες κληρικούς για την φιλότιμη διακονία τους και την αφοσίωσή τους στο λειτούργημά τους και τους ευχήθηκε τα δέοντα, μίλησε για τη ζωή και το έργο του τιμωμένου αγίου Γρηγορίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι : «… Θεολόγος δεν είναι εκείνος ο οποίος έχει ένα πτυχίο Θεολογίας ή ομιλεί περί Θεού, αλλά Θεολόγος είναι εκείνος που ομιλεί με τον Θεό και στη συνέχεια αποκαλύπτει και μεταδίδει τις εμπειρίες αυτής της μυσταγωγίας στους πιστούς. Το προνόμιο του Θεολόγου στη ζωή της Εκκλησίας το κατέχουν μόνον τρία πρόσωπα· ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης, ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, που τιμούμε σήμερα, και ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος.» 

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, όπου τον υπεδέχθη η Διοικητής της Σχολής Αναστασία Πουρναρά για να ευλογήσει την Βασιλόπιτα και να ομιλήσει επίκαιρα στους σπουδαστές της Σχολής. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους νέους σπουδαστές μίλησε για την αξία του χρόνου, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι δώρο Θεού και τους προέτρεψε να τον αξιοποιήσουν για να αποκτήσουν όχι μόνον γνώσεις και εμπειρίες αλλά και για να κοσμήσουν ιδιαιτέρως την ψυχή τους με ήθος και αρετές, κάτι που δεν έχει πρόσκαιρο και εφήμερο χαρακτήρα αλλά αιώνια προοπτική και διαχρονική αξία.