Μετά τα Φώτα…

14

Επί τη συμπληρώσει έτους από της προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Ιερέως Χρήστου Συριτούδη, διατελέσαντος επί σειράν ετών εφημερίου της ενορίας Αμπελακίων, του Δήμου Ορεστιάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, το Σάββατο 13η του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων και τέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του μεταστάντος κληρικού, το ήθος και την προσφορά του οποίου εξήρε δι’ αγαθών λόγων ο Σεβασμιώτατος Ποιμεναρχης μας.

Την επομένη, Κυριακή μετά τα Φώτα, 14 του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συναξεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Σουφλίου, επικειμένης της πανηγύρεως αυτού. Αφορμώμενος ο Σεβασμιώτατος από το ευαγγελικό «ἀκούσας ὁ Ἰησοῦς ὅτι ὁ Ἰωάννης παρεδόθη, ἀνεχώρησεν εἰς τήν Γαλιλαίαν» (Μθ 4,12) κηρύττων τον Θείο λόγο, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Αναχωρεί ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ και έρχεται στη Γαλιλαία διότι θέλει να μας διδάξει με τη ζωή και το παράδειγμά Του τρεις βασικές αλήθειες· πρώτον, ότι πριν πολεμήσουμε το κακό κατά μέτωπο πρέπει πρώτα να ξέρουμε ποιο είναι το καλό και ποια είναι η αλήθεια, δεύτερον ότι ο ʺΥιός του ανθρώπουʺ μπορεί να έχει πατρίδα, αλλά έχει οικουμενική αποστολή και τρίτον ότι η σωτηρία είναι πορεία και συνάντηση, σχέση και αγάπη χωρίς όρους και όρια…

»Στη Γαλιλαία και στην Καπερναούμ, αγαπητοί, όπου πηγαίνει ο Ιησούς, θα χτίσει μια σχέση αγάπης με όλους. Θα θεραπεύσει, θα φωτίσει, θα παρηγορήσει, θα ελευθερώσει τους ανθρώπους από τα δεινά πού τούς ταλαιπωρούν. Περιέρχεται τις πόλεις και τα χωριά και σκορπίζει αμέτρητες ευεργεσίες. Έτσι μας διδάσκει πώς η σωτηρία είναι μία πορεία και συνάντηση με τον Θεό και με τον συνάνθρωπο. Η αγάπη και η προσφορά δίνουν νόημα και κατεύθυνση σ’ αυτή την πορεία. Σήμερα, που πελαγοδρομούμε στην  ανασφάλεια και στο άγχος, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η έξοδος του Ιησού προς την ανθρωπότητα γίνεται για να μας συναντήσει και να μας βοηθήσει στον καθημερινό μας αγώνα. Έρχεται ο Χριστός στη δική μας ʺΓαλιλαίαʺ. Έρχεται να μας ευεργετήσει. Ας τρέξουμε κι εμείς κοντά Του. Ας Τον λατρέψουμε και ας Τον μιμηθούμε. Ας Τον ακολουθήσουμε στη συνάντησή Του με όλους τους ανθρώπους. Η μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία είναι ο χώρος αυτής της συνάντησης. Εκεί θα γευθούμε όλοι μαζί τη χαρά της Βασιλείας Του, πού ξεκινάει από τώρα και παρατείνεται στους αιώνες.»

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα επ’ ευκαιρία των εορτών του αγίου δωδεκαημέρου και της επικειμένης μνήμης του Αγίου Αθανασίου, προστάτου και εφόρου της ενορίας.

Εκκλησιάσθηκαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι Αντιδήμαρχοι Σουφλίου· Δημήτριος Δαρούσης, Μιχαήλ Πιτιακούδης και Γεώργιος Μπαλτζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτιος Τσιακίρης και ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αθανάσιος Κοντός, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας της ʺΦοβεράς Προστασίαςʺ εν όψει των ονομαστηρίων του.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα του δραστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων, παρουσία του Βουλευτού Χρ. Δερμεντζοπούλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου Χρ. Δερμεντζόγλου, των Αντιδημάρχων Πασχ. Αδαμάκη και Χρυσοβ. Καραφείζη, του Προέδρου της τοπικής Κοινότητος Μεταξάδων Χρ. Κισσούδη και της Προέδρου του Συλλόγου Φανής Παυλούδη. Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία αυτή εξήρε την προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων στη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας και στην αντιμεμετώπιση της επιχειρούμενης αποδόμησης των διαχρονικών αξιών μας.