Τῶν παθῶν τοῦ Κυρίου τάς ἀπαρχάς…

εικόνα_Viber_2023-04-12_08-09-33-488

Αρχομένης της Εβδομάδος των Παθών οφείλουμε να έχουμε υπ’ όψη μας αυτό που γράφει ο Ιερός Χρυσόστομος ότι, δηλαδή, η Εβδομάδα αυτή καλείται Μεγάλη, όχι γιατί έχει περισσότερες ημέρες ή ώρες αλλά γιατί «μεγάλα ἡμῖν γέγονεν ἐν αὐτῇ παρά τοῦ Δεσπότου κατορθώματα».  Γι’ αυτό με ιδιαίτερη κατάνυξη κατακλύζουν οι πιστοί μας τις Εκκλησίες όχι μόνο για να απολαύσουν την γεμάτη λυρισμό και ποίηση υμνογραφία των ημερών αυτών αλλά για να ζήσουν το μεγαλείο της ορθόδοξης παράδοσης μας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ως ο κατ’ εξοχήν προεστώς των λατρευτικών συνάξεων, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου· το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλεισσούς Ορεστιάδος, το εσπέρας της Μεγάλης Δευτέρας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ταξιαρχών Σαγήνης Ορεστιάδος και το εσπέρας της Μεγάλης Τρίτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος.

Την Μεγάλη Τετάρτη ο Σεβασμιώτατος προέστη του μυστηρίου του ιερού Ευχελαίου τις πρωινές ώρες στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, παρουσία του Διοικητού κ. Χρήστου Καπετανίδη, του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του νοσηλευτικού αυτού καθιδρύματος και των εις αυτό νοσηλευομένων. Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μυστήριο του Ευχελαίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Θυρέας και στη συνέχεια στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαγού.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου του μικρού οικισμού της Σιταριάς, του Δήμου Διδυμοτείχου, και μετέδωσε στους προσελθόντας τα τίμια δώρα της Θείας Ευχαριστίας.