Επιμόρφωση Κληρικών

image1-1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την  6η του μηνός Απριλίου ε.έ. ένα ακόμα αξιόλογο μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με θέμα· «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα – εξομολογητική». Το Πρόγραμμα αυτό παρακολούθησαν 35 κληρικοί της επαρχίας μας και ήταν διάρκειας 35 διδακτικών ωρών.

Στο Σεμινάριο αυτό αναπτύχθηκαν από διακεκριμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες θέματα όπως· σύγχρονες εναλλακτικές μορφές οικογένειας, βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων, το πρόβλημα της ευθανασίας, προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, ποιμαντική προσεγγίση στις διαφυλικές σχέσεις, η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Κλείνοντας το Σεμινάριο ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και το Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, συνεχάρη τον συντονιστή του τομέως ποιμαντικής επιμορφώσεως της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη, και ανέπτυξε την αναγκαιότητα προσέγγισης των σύγχρονων ποιμαντικών θεμάτων από τους κληρικούς μας, προκειμένου να γνωρίζουν την προβληματική και την θέση της Εκκλησίας για να αντιμετωπίσουν θέματα συναφή με αυτά που επεξεργάσθηκαν στο Σεμινάριο.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου στους συμμετέχοντες. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων αξιολόγησης, στα οποία οι συμμετέχοντες αποτύπωσαν την εμπειρία τους από το πρόγραμμα.