ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2022

εικόνα_Viber_2022-11-04_21-15-54-545

Σεμνύνεται η αγιοτόκος πόλις του Διδυμοτείχου διότι ο άξιος γόνος της, βασιλεύς Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο ελεήμων, ηξιώθη όχι μόνο της επιγείου βασιλείας αλλά και της επουρανίου και αιωνίου Βασιλείας των Ουρανών. Ετιμήθη δε μνήμη αυτού στη γενέτειρά του την 4η του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., με επίκεντρο τον επ’ ονόματι αυτού Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Διδυμοτείχου, ο οποίος ανηγέρθη μόλις προ δωδεκαετίας, το έτος 2010.

Οι κατ’ έτος διοργανούμενες εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ είχαν φέτος ιδιαίτερο σημείο αναφοράς α) την συμπλήρωση 800 ετών από της αναρρήσεως του αγίου στον  αυτοκρατορικό θρόνο της  Νικαίας, το 1222, εις διαδοχήν του Θεοδώρου Α΄ του Λασκάρεως (1205-1221)  και β) την  συμπλήρωση 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθ’ όσον η δραστηριότητα του αγίου είχε ως βάση της την Μικρά Ασία.

Των λατρευτικών Συνάξεων, τόσο του Πανηγυρικού Εσπερινού αφ’ εσπέρας, όσο και της Θείας Λειτουργίας ανήμερα το πρωί, προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στα πλαίσια του εορτασμού το εσπέρας της 4ης Νοεμβρίου ε.έ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Εσπερίδα με ομιλητές τους:

• Ιωάννη Σαρσάκη, ιστορικό  ερευνητή, με θέμα· «1222: Ο Ιωάννης Βατάτζης Αυτοκράτωρ»,

• Γεώργιο Παπαθανασόπουλο, δημοσιογράφο και συγγραφέα, με θέμα· «1922: Μικρασιατική Καταστροφή», και

• Κωνσταντίνο Χολέβα, πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα, με θέμα «2022: Το Όραμα: Διπλή Επέτειος: Θράκη – Μικρά Ασία».

Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης και πλήθος πιστών.

Συμμετείχε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Πρωτοψάλτου Χρήστου Κισσούδη.