Ποιμαντική επιμόρφωση στελεχών

thumbnail_IMG_1251

Με την παρουσία του Σεβ.Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, το πρωί της 31ης Οκτωβρίου  ε.έ. στο Επισκοπείο Ορεστιάδος, εγένετο η έναρξη δύο Σεμιναρίων Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, για τους κληρικούς και τα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.) σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στα πλαίσια υλοποίησης του «Προγράμματος για την διά Βίου Μάθησης του Ανθρωπίνου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, αλλά και άλλων φορέων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και για την υποστήριξη του έργου, που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοιακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές.

Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022) θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες:

1. Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους (κυρίως για κληρικούς) και

2. Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο (κυρίως για λαϊκά στελέχη και συνεργάτες)

Μετά τον αγιασμό, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, αφού καλωσόρισε τον   εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου και αναπληρωτή Πρόεδρο του Ι.Π.Ε., Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα επεσήμανε την αναγκαιότητα της δια βίου επιμόρφωσης των κληρικών και των στελεχών της Εκκλησίας, επί ποιμαντικών θεμάτων, και ιδιαίτερα εκείνων που διακονούν την Εκκλησία σε ακριτικές περιοχές· ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, ο όποιος μέσα στην ανύστακτη μέριμνά του για την αναβάθμιση της ποιμαντικής διακονίας, διά του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) λίαν επιτυχώς προσφέρει σπουδαίες δυνατότητες στα στελέχη της Εκκλησίας για την ορθή, την έγκυρη και την έγκαιρη ενημέρωσή τους πάνω σε σύγχρονα θέματα, επιλύοντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ι.Π.Ε., για τον κόπο και την τιμή να είναι παρών, και συνεχάρη όλους όσους κοπιάζουν γι’ αυτό το σκοπό και ιδιαίτερα τον Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και τον αρμόδιο Συντονιστή του Προγράμματος για την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη. Ακολούθησαν οι ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, του Γεν. Διευθυντού του Ιδρύματος Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη και της παρισταμένης εκπροσώπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκης Δανδόλου, η οποία συνοδεύετο από αρμόδια στελέχη παρακολούθησης του έργου.

Ακολούθως επιδόθηκαν οι πιστοποιήσεις παρακολούθησης προηγούμενων σεμιναρίων σε εκείνους που με επιτυχία παρακολούθησαν τις θεματικές ενότητες «Λατρεία και πολιτισμός στη σύγχρονη ζωή»  και «Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των Πατέρων της Εκκλησίας».

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Ι.Π.Ε. με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ι.Π.Ε., συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη επισκέφθηκε στην συνέχεια τη Σχολή Δοκιμών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, όπου έγινε δεκτός από την Διοικητή της Σχολής Αναστασία Πουρναρά, Αστυνόμο Α΄. Εγένετο εκεί μια σύντομη αποτίμηση της συνεργασίας των δύο φορέων επί των ήδη υλοποιηθέντων προγραμμάτων και επιβεβαιώθηκε η διάθεση αμφοτέρων για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.