Η Αγία Σκέπη στα σύνορα της Ευρώπης

IMG_0849

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδος, του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου, πανηγύρισε την 1η του μηνός Οκτωβρίου ε.έ., η ανδρώα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής στη Νέα Βύσσα, απέχοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα απέναντι από την Αδριανούπολη, την οποία αναγκάστηκε να εκκενώσει ο ελληνικός πληθυσμός το 1922 μετά την κατάρρευση του μετώπου στην Μικρά Ασία και την Καταστροφή.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός υπεδέχθη απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων, και στη συνέχεια προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα για το όραμα του Αγίου Ανδρέου του διά Χριστόν σαλού και την διαχρονική Σκέπη και Προστασία της Θεοτόκου και τις ποικίλες ευεργεσίες Της προς τον λαό του Θεού. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος εσημείωσε: «Μπορεί να πέρασαν 100 χρόνια από την εκκένωση της Αδριανούπολης και της Ανατολικής Θράκης από το ελληνικό στοιχείο, αλλά μέσα στις καρδιές των απογόνων όλων αυτών των Ρωμιών μέχρι της σήμερον καίει ασβέστη  η φλόγα της νοσταλγίας των πατρογονικών εστιών τους, του σεβασμού στους προγόνους τους και της ακλόνητης αφοσίωσης τους στις αξίες και τα ιδανικά του Γένους. Για όλους αυτούς τους λόγους το Μοναστήρι αυτό που αφιερώθηκε στην Αγία Σκέπη της Θεοτόκου, την Υπέρμαχο Στρατηγό, παράλληλα με το ιεραποστολικό του χαρακτήρα έχει και μία εθνική αποστολή διότι εδώ είναι τα σύνορα της Ευρώπης, ο χώρος συνάντησης της Ανατολής και της Δύσης. Η Ευρώπη οφείλει τον πολιτισμό της και τις αξίες της στον χριστιανισμό, τον οποίο δυστυχώς η παγκοσμιοποίηση επιχειρεί να διαβρώσει». Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίο Αστεριάδη και την περί αυτόν αδελφότητα διότι μέσα στη διαρρεύσασα δωδεκαετία (2010-2022)  ανέστησε τη Μονή και την ανέδειξε θεομητορικό προσκύνημα και προμαχώνα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού .

Παρέστησαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Πέτρος Δασκαλάκης