Για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής

IMG_0634

Με τον καθιερωμένο αγιασμό που ετελέσθη στις σχολικές μονάδες της δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου άρχισε το νέο σχολικό έτος 2022 – 2023. Μετά το Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας ανεγνώσθη το Μήνυμα του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές γράφει: «Η σημερινή ημέρα, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια στη ζωή σας. Η γνώση είναι αναγκαία για τον καταρτισμό σας, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να περιηγηθείτε στον υπέροχο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η αρετή μορφώνει την ψυχή σας και διαπλάθει άρτιες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θαλερούς και άξιους αγωνιστές της ζωής.

»Η Παιδεία, ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, είναι η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας μας, γράφει σχετικά: «Ποιήσατε δικαιοσύνης ὅπλον τήν παίδευσιν». Κι αυτό, γιατί το Σχολείο, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, καλλιεργεί την ψυχή, τον χαρακτήρα και το ήθος. Στο Σχολείο αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος με την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, και καλλιεργείται το αίσθημα τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης.

»Σας προτρέπω, λοιπόν, με πολλή αγάπη, να ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη, στοχεύοντας στην γνώση και την αρετή, που είναι ο προορισμός και η ολοκλήρωση του ανθρώπου».

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους επισκέφθηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου, το 1ο «Κυρίλλειο» Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδος, το Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Βύσσας και το Γυμνάσιο Ριζίων και αφού τέλεσε τον αγιασμό είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και να τους ευχηθεί ευλογημένη και καρποφόρα την καινούργια περίοδο, φώτιση Θεού, υπομονή, επιμονή, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αποφυγή κάθε είδους ενδοσχολικής βίας ή διακρίσεως λόγω της ιδιαιτερότητας ή της διαφορετικότητας του άλλου.