Το ζήν – το ευ ζήν – το αεί ζήν

IMG_8332

Καθημερινά σε κάθε Θεία Λειτουργία ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου συναντώνται τα μέλη της Θριαμβευούσης Εκκλησίας με τα μέλη της Στρατευομένης, οι κεκοιμημένοι μετά των ζώντων. Η μέρα του Σαββάτου ιδιαίτερα είναι αφιερωμένη στους προαπελθόντας πατέρες και αδελφούς και εξαιρετικώς τα Ψυχοσάββατα των Απόκρεω και της Πεντηκοστής.
Το Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής, 11 του μηνός Ιουνίου ε.έ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε προεορτίως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος της μικρής ενορίας του Ευγενικού, επί τη εγγιζούση πανηγύρει αυτού.
Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους λιγοστούς κατοίκους του οικισμού και να τους μιλήσει για την ανάσταση των νεκρών και την αιώνια ζωή, που επαγγέλλεται ο Χριστός για τούς δικαίους και εναρέτους. Επίσης τους μίλησε για την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε προς τους προαπελθόντες πατέρες και αδελφούς γιατί αυτοί μας χάρισαν τη ζωή – το ζήν, την δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον κόπο και τον μόχθο τους – το ευ ζήν, και την ευλογία της εις Χριστόν Πίστεως, η οποία μας προσφέρει την προσδοκία της αναστάσεως και της αιώνιας ζωής -το αεί ζην.
Στη Θεία Λειτουργία στο Ευγενικό προσήλθαν και παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμ. Χατζηγιάννογλου, και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μάνης και Ποιμενικού Δημ. Γκιντίδης και Παν. Αγιοπλούδης αντιστοίχως.

Το εσπέρας της προηγουμένης, επί τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού και ομολογητού, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ορεστιάδος, με τη ευκαιρία της πανηγύρεως του Ιερού Εξωκκλησίου του Αγίου Λουκά στην Παλαιά Κλεισσώ, η πρόσβαση στο οποίο, λόγω της κακοκαιρίας, υπήρξε ανέφικτη. Ο Σεβασμιώτατος αφού ευλόγησε τους άρτους μίλησε στο εκκλησίασμα για τον τιμώμενο άγιο λαμβάνοντας αφορμή από τον λόγο του «Αγάπησα το μαρτύριο».