Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών…

νικηφορος

Η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός Νικηφόρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού (758-822), στις 2 του μηνός Ιουνίου ε.έ., ανεκάλεσε στη μνήμη του κλήρου και του λαού της ακριτικής μας επαρχίας την προσφορά και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρού Νικηφόρου, ο οποίος ευόρκως και θυσιαστικώς εποίμανε για 21 χρόνια την τοπική μας Εκκλησία (1988-2009). Ο διάδοχός του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με την ευκαιρία αυτή τέλεσε Μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, κτίτορας και οραματιστής του οποίου υπήρξε ο μακαριστός. Ο Σεβασμιώτατος εξαίρων το έργο του προκατόχου του ωμίλησε επί του αγιογραφικού χωρίου της προς Εβραίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου «…μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (Ἑβρ. ιγ´ 7) και, μεταξύ άλλων, εμνήσθη των φιλοτίμων και επιμόνων προσπαθειών αυτού, παρά τις δυσκολίες, για την ανέγερση του περικαλλούς Καθεδρικού Ναού και την αναβίωση της Μονής Δαδιάς, για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας με την παραχώρηση εκτάσεως και κτιρίων για την εγκατάσταση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και για τη εν γένει επιδειχθείσα πνευματική μέριμνα και φροντίδα του υπέρ του πιστευθέντος εις αυτόν ποιμνίου.
Του ιερού Μνημοσύνου προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στο επ’ ονόματι του Αγίου Νικηφόρου τιμώμενο Παρεκκλήσιο του Καθεδρικού Ναού (στο βόρειο κλίτος), της οποίας προέστη ο εκ των πνευματικών τέκνων του μακαριστού, Αρχιμ. Νικηφόρος Ζαμπουνίδης. Ακολούθησε Τρισάγιο επί του τάφου, ο οποίος ευρίσκεται έμπροσθεν του Καθεδρικού Ναού.

Βιογραφικό σημείωμα μακαριστού Μητροπολίτου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρός Νικηφόρος, κατά κόσμον Αθανάσιος Αρχαγγελίδης, γεννήθηκε στις Φέρρες του Έβρου το 1931. Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και Πρεσβύτερος στις 12 Νοεμβρίου 1961 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Νικηφόρο.  Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Εφημέριος στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Βερροίας. Επίσης διηκόνησε ως Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Στις 19 Νοεμβρίου 1988 εξελέγη και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Εκοιμήθη στις 4 Οκτωβρίου 2009.