Κυριακή ΣΤ΄ Ματθαίου

IMG_3976

«Κάνοντας λόγο για την άφεση των αμαρτιών δεν πρέπει να την προσεγγίζουμε με τρόπο δικανικό, δηλαδή με την εικόνα των δικαστηρίων, τα οποία εξετάζουν τα παραπτώματα των ανθρώπων και ανάλογα τους αθωώνουν ή τους καταδικάζουν και επιβάλλουν ποινές. Ούτε πρέπει να το βλέπουμε ηθικολογικά, δηλαδή να εξετάζουμε κάθε παράπτωμα εξωτερικά, από τα γεγονότα με τα οποία εκδηλώνεται, και να αδιαφορούμε για  τις εσωτερικές διεργασίες, δηλαδή για την πάλη που γίνεται μέσα στην σκέψη και την ψυχή του κάθε ανθρώπου. Η άφεση των αμαρτιών είναι κάτι άλλο, βαθύτερο…πρόκειται για μια θεραπεία εσωτερική, που έχει συνέπειες και στο σώμα και στην οικογένεια και στην κοινωνία. Αυτή την αλλαγή, την εσωτερική μεταμόρφωση, την προξενεί η Χάρη του Θεού. Κανένα φάρμακο από αυτά που δίνουν οι γιατροί δεν μπορεί να κάνει αυτές τις εσωτερικές αλλαγές… Μόνον η Χάρη του Θεού μεταμορφώνει τις ενέργειες της ψυχής και του σώματος και τις κάνει να κατευθύνονται στον Θεό και να χαριτώνονται από Αυτόν»· τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, σχολιάζοντας την ευαγγελική περικοπή, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθόριας κωμοπόλεως του Ορμενίου, όπου ιερούργησε, την Κυριακή 31 Ιουλίου ε.ε.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Ευρωβουλευτής Γεώργιος Επιτήδειος, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν από την ημεδαπή και την Βουλγαρία για να προσκυνήσουν απότμημα ιερού λειψάνου του Μεγαλομάρτυρος αγίου Γεωργίου, το οποίο υποδέχθηκε η Ενορία την προηγούμενη μέρα, χάριν αγιασμού και ευλογίας του ακριτικού πληθυσμού μας.

Με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στο Ορμένιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, τέλος, στη μάχη της Μαρίτσας, που διεξήχθη στην περιοχή αυτή το Σεπτέμβριο το 1371, και όπου συνασπισμένοι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν και τότε την βίαιη προέλαση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη και κάλεσε όλες τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου με ειρηνικά μέσα να αντιμετωπίσουν μια σύγχρονη παρόμοια απειλή.