Ιατρός ψυχών και σωμάτων

paliouri2

«H παρουσία ενός Αγίου, υπενθυμίζει πως η κάθε επαγγελματική απασχόληση μπορεί να προσλάβει ένα διαφορετικό ήθος, να μετατραπεί από απλός τρόπος βιοπορισμού σε προσφορά φροντίδας και αγάπης∙ να μετασχηματιστεί από «δουλειά» σε αποστολή και λειτούργημα…    Για τον εγκλωβισμένο στη φυσική νομοτέλεια άνθρωπο, είτε γιατρό, είτε ασθενή, η επανάκτηση της υγείας δεν αποτελεί παρά μια αναβολή ενός μοιραίου και αναπόφευκτου τέλους. Χωρίς την αγάπη, που ξέρει να νικά τον θάνατο, μια εγωιστική ζωή, που μόλις ξαναβρήκε την υγεία της,  παίρνει λίγα χρόνια παράταση για να ικανοποιήσει ατομικές ανάγκες κατανάλωσης ή κυριαρχίας πάνω σε άλλους, ικανοποιήσεις προσωρινές, μάταιες και γι΄  αυτό διαρκώς ελλιπείς. …Για τον πιστό άνθρωπο όμως, είτε γιατρό, είτε ασθενή, η γιατρειά αποτελεί υπενθύμιση μιας  άλλης ποιότητας ζωής, αλλά και μιας άλλης ποιότητας σχέσεων. Διότι, όπως η ζωή ξαναβρήκε την αθανασία στο πρόσωπο του Χριστού, που θανάτωσε τον θάνατο με την θυσιαστική Του αγάπη, έτσι και η δική μας ζωή παίρνει νόημα και ανασταίνεται κάθε στιγμή με μια αντίστοιχη αγάπη, που ξέρει να υποτάσσει το «εγώ»  στις ανάγκες του «εσύ» και να φτάνει μέχρι τη θυσία για τη σωτηρία του κάθε «πλησίον». Ο δρόμος προς μια αιώνια υγεία είναι η αγάπη. «Κραταιά ως θάνατος η αγάπη», θυμίζει ο ψαλμωδός (Ασμ., 8,6).      …Όση ανάγκη έχει το σώμα το άγγιγμα της διάγνωσης, τόση ανάγκη έχει η ψυχή το άγγιγμα της παρηγοριάς. Όση ανάγκη έχει το σώμα  την φαρμακευτική υποστήριξη, τόση ανάγκη έχει η ψυχή την ανθρώπινη συμπαράσταση. Όσο το σώμα διψάει για υγεία, τόσο η ψυχή διψάει για αγάπη και ελπίδα»· σημείωσε σχολιάζοντας την προσωπικότητα του Αγίου Παντελεήμονος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, ο οποίος το εσπέρας της εορτής χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων – Ορεστιάδος. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερό τον εφημέριο της ενορίας π. Χρήστο Συριτούδη εκτιμώντας το ήθος, το ζήλο και την αφοσίωσή του στην Εκκλησία.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον επίσης πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ψαθάδων – Διδυμοτείχου. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας  Ταξίαρχος Άγγελος Ιλαρίδης και πλήθος πιστών.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεθέορτου Εσπερινού στον παλαιό μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων, και στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους. Οι πιστοί του χωριού και οι προσκυνητές αναβαπτίσθηκαν στις αναμνήσεις του παρελθόντος θαυμάζοντας τα έργα των προγόνων τους.