Τιμή και σεβασμός στους ειδήμονες

IMG_6742

Επί τη μνήμη των ιαματικών και θαυματουργών Αγίων Αναργύρων ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την 1η του μηνός Νοεμβρίου ε.ε. ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Καπετανίδης και ο Διευθυντής του 219 ΚΙΧΝΕ (στρατιωτικού) κ. Ευάγγελος Μουταφτσής, γιατροί, νοσηλευτές και πολλοί συγγενείς των νοσηλευομένων.

Ο Σεβασμιώτατος στην επίκαιρη ομιλία του σημείωσε· ότι η πίστη στο Χριστό και η ιατρική επιστήμη δεν συγκρούονται αλλά η μία συμπληρώνει την άλλη· ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή και σώμα και ότι αμφότερα μετά την πτώση υφίστανται τις συνέπειες της αμαρτίας· ότι για τον λόγο αυτό χρειάζεται ο άνθρωπος φάρμακα για την ασθένεια της ψυχής, τα οποία δίδει κατ’ εξοχήν η Εκκλησία με τα μυστήρια της Θείας Ευχαριστίας, της εξομολόγησης και του Ευχελαίου, και φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας του σώματος, που χορηγούν οι θεράποντες ιατροί. Και έκλεισε λέγων ότι “όπως σεβόμεθα και τηρούμε τις υποδείξεις του πνευματικού οφείλουμε να υπακούουμε στις υποδείξεις των ειδημόνων ιατρών και να λαμβάνουμε τα φάρμακα ή τα εμβόλια που κατά περίπτωση μας χορηγούν. Δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητούμε τους ιατρούς και την επιστημονική τους κατάρτιση αλλά οφείλουμε να τιμούμε και να σεβόμεθα το έργο τους, διότι είναι προσφορά διακονίας στον συνάνθρωπο, που κάποιες φορές φθάνει στα όρια της θυσίας”.

Το εσπέρας της προηγουμένης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και ωμίλησε στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου Σουφλίου, που τιμάται ωσαύτως επ’ ονόματι των Αγίων Αναργύρων.