Χαίρε, μόνη Παντάνασσα…

IMG-3274eed4099131047c17b925399fbbd3-V

Κατόπιν φιλοφρόνου προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την πόλη της Έδεσσας και προέστη των ιερών ακολουθιών, συγχοροστατούντος και συνιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, επί τη πανηγύρει της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Παντανάσσης.

Το εσπέρας της Κυριακής, 23ης Σεπτεμβρίου ε.ε., μετά την υποδοχή αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου, εκ του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, εψάλη ο Μέγας Εσπερινός και λιτανεύθηκε η ιερά εικόνα της Παντανάσσης. Κηρύττων τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος  τόνισε· «επειδή όλοι ανεξαιρέτως αισθανόμεθα την ανάγκη να εμπιστευθούμε στην Παναγία μας τον πόνο, τον καημό, την αγωνία και τα όνειρά μας, τέσσερις είναι οι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουμε οι πιστοί πλούσιες τις ευλογίες Της: η βαθειά συναίσθηση της αμαρτωλότητος μας – η αυτογνωσία, η ταπείνωση, η μετάνοια και η προσευχή…».

Το πρωί της επομένης, 24ης Σεπτεμβρίου ε.ε., την Θεία Λειτουργία, όπως και τον Εσπερινό, παρακολούθησε πλήθος πιστών και μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Εδέσσης Δημ. Γιάννου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη για την τιμητική πρόσκληση του, σημείωσε· «η Παναγία έκανε κέντρο της ζωής Της τον Θεάνθρωπο  Χριστό και όχι τον άνθρωπο…. Στην εποχή μας και στην Πατρίδα μας σήμερα εμείς, οι σύγχρονοί, κάνοντας κέντρο της ζωής μας τον εαυτό μας και τα συμφέροντά του, αγνοώντας τον Θεάνθρωπο, προδώσαμε την πίστη μας, την ηθική μας, και την Πατρίδα μας…».