Βατάτζεια 2016

SAM_2995

«Τον λαμπρόν Βασιλέα» που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193 και κοιμήθηκε οσιακά στο Νυμφαίο της Μικράς Ασίας το 1254, τον άγιο Ιωάννη Βατάτζη, τον Ελεήμονα, τίμησε με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα η γενέτειρα του, επ’ ευκαιρία της μνήμης του, το διήμερο 3 και 4 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχει καθιερώσει η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό τον τίτλο «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ».

Προσκεκλημένος Ιεράρχης φέτος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, στις εκδηλώσεις ήτο ο προ μηνός περίπου χειροτονηθείς  υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, που διακονεί στην Σμύρνη, καθόσον ο τιμώμενος Άγιος είχε ως κέντρο της δραστηριότητάς του τη Σμύρνη, την οποία οχύρωσε με ισχυρό τείχος, και την ευρύτερη περιοχή της. Στο Νυμφαίο (σημερινό Kemalpasa) είχε τα βασιλικά του ανάκτορα, στα Σώσανδρα (μεταξύ Μαινεμένης και Μαγνησίας) βρίσκεται η σπουδαία Μόνη που έχτισε εκείνος και στην οποία ετάφη (τα ερείπια της σώζονται ακόμη) και στη Μαγνησία όπου εφυλάσσοντο μέχρι την Καταστροφή του 1922 τα ιερά λείψανά του.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής στο νεοπαγή Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατάτζη Διδυμοτείχου ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών, τον οποίο με ιδιαίτερη συγκίνηση συνεχάρη και καλωσόρισε ο οικείος Μητροπολίτης, τούτο μεν διότι διακονεί στον τόπο που αγίασε με τον προσωπικό του αγώνα και τις αρετές του ο Άγιος, τούτο δε διότι από ετών ο Θεοφιλέστατος συνδέεται πνευματικά με την τοπική μας Εκκλησία και με τον ίδιο προσωπικά.

Την παραμονή της εορτής της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης, ο οποίος αφού ευλόγησε τους άρτους, μίλησε για το θυσιαστικό ήθος του Αγίου, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για να πλουτίσει ή να δοξασθεί αλλά για να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο λαό του και την Εκκλησία.

Το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου ε.ε., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, σε εκδήλωση παρουσιάσθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Σωτήριο Μπαλατσούκα η μετάφραση στην νεολληνική του βίου του Αγίου Ιωάννου Βατάτζη, που συνέγραψε ο Γεώργιος Πελαγονίας τον 14ο αιώνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πολιτικός επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας και o ιστορικός Ιωάννης Σαρσάκης, οι οποίοι ανέπτυξαν άγνωστες πτυχές της ζωής και των θαυμάτων του άγιου με αναγωγή στη σύγχρονη πραγματικότητα.