Εγκαίνια Ι.Μονής Αγίας Σκέπης & Αγίας Παρασκευής Ν. Βύσσας.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ & ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ

Σε απόσταση πνοής από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και με φόντο την Αδριανούπολη, σήμερα το πρωί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός τέλεσε τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσης που πριν από λίγους μήνες ιδρύθηκε ύστερα από πρόταση του οικείου Μητροπολίτου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αφ’ εσπέρας προσήλθε ο οικείος Αρχιερεύς κομίζων τα μαρτυρικά λείψανα των αγίων Χαραλάμπους, Ελευθερίου και Ευστρατίου και την εφέστιο εικόνα της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, παλαιά ρωσική εικόνα του 19ου αιώνα από τα Ιεροσόλυμα και ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός.

Την κυριώνυμο ημέρα μετά τον Όρθρο παρουσία πλήθους κόσμου από όλη την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού και η πρώτη αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Δημ. Μουζάς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Διοικητής της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας Αθαν. Τσέλιος, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας  Χρ. Καρυώτης, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Νικ. Μανωλάκος και άλλοι επίσημοι.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνηση του μεταξύ άλλων είπε:«η ίδρυση της νέας αυτής Μονής είναι ένα ιστορικό και εξαιρετικό γεγονός για την περιοχή του Βορείου Έβρου. Μετά από την καταστροφή όλων των μοναστηριών της περιοχής που προκάλεσαν η φραγκοκρατία και στη συνέχεια οι Τούρκοι κατακτητές είναι το πρώτο μοναστήρι που εγκαινιάζεται μετά από πολλούς αιώνες. Το σημερινό γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία διότι το μοναστήρι αυτό κτίζεται δίπλα στη μεθόριο και είναι αψευδής μαρτυρία ότι εδώ ο ακριτικός λαός μας με αυτοθυσία ομολογεί Χριστό και Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη και την περί αυτόν αδελφότητα δια την φιλότιμη και αξιέπαινη προσπάθεια τους για την διευθέτηση των υποθέσεων της Μονής και των Εγκαινίων.