ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ 2014

1912025_592494807492412_1981279878_o

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη ο λαός της Ορεστιάδος τίμησε το Σάββατο της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών την μνήμη των Αγίων Θεοδώρων, εφόρων της πόλεως, με σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ 2014», οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη με την υποδοχή των ιερών λειψάνων των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Επίκεντρο των λατρευτικών συντάξεων ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Θεοδώρων, που έκτισαν τη δεκαετία  του ’20 οι πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς.

Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν προσκεκλημένοι του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δ  α  μ α σ κ η ν ο ύ,  οι Σεβ. Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Ιερισσού κ. Θεόκλητος. Το απόγευμα της παραμονής εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Α’ Στάση των Χαιρετισμών στον οποίο  χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα. Προ του πέρατος της ακολουθίας ο επιχώριος Μητροπολίτης παρέδωσε στον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη τεμάχιο ιερού λειψάνου του Μεγαλομάρτυρος αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, προς διηνεκή αγιασμό και ευλογία των πιστών και της πόλεως. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και στο Κοινωνικό μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος. Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, λιτανεύθηκαν η εικόνα των αγίων και τα ιερά λείψανα και στην Κεντρική πλατεία της πόλεως ευλογήθηκαν οι άρτοι.

Τη λιτάνευση παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυρ. Γεροντόπουλος, εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Αρ. Γιαννακίδης, οι Βουλευτές  Έβρου Αέξ. Δερμεντζόπουλος και Μαρ. Ουζουνίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ Μουζάς, ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Ιωσ. Μαυράκης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Δημ. Γλυμής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης και πλήθος πιστών.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας με τον Κατανυκτικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο οικείος Επίσκοπος, και την ομιλία του Αρχιμ. Νεκτ. Μπακοπούλου, Γεν. Αρχ. Επιτρόπο της Ι.Μ. Ταμασού (Εκκλησίας Κύπρου).