Η Α.Θ.Π. στην Μακρά Γέφυρα

uzun kiopru (10)

Τα θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος από τις τοπικές αρχές  Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Μακρά Γέφυρα (τουρκ. Ουζούν Κιοπρού) της Ανατολικής Θράκης, τέλεσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Β α ρ θ ο λ ο μ α ί ο ς, το Σάββατο της Διακαινησίμου, 11 Μαΐου ε.ε., μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και γενικού ενθουσιασμού των υπερχιλίων προσκυνητών που έσπευσαν εκεί από την περιοχή του Έβρου αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπου ζουν  απόγονοι των προσφύγων από το Ουζούν Κιοπρού.

90 χρόνια μετά την εκκένωση της Μακράς Γέφυρας από τον Ελληνικό πληθυσμό της με την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλεως κ. Eniz ISBILEN ανακαινίσθηκε ο ερειπωμένος Ιερός Ναός, ο οποίος περιστασιακά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λατρευτικός χώρος.

«Μέσα στο αναστάσιμο κλίμα της πασχαλινής αυτής περιόδου οι απόγονοι των προσφύγων της Μακράς Γέφυρας έζησαν για μια ακόμα φορά την Ανάσταση. Ένα όνειρο πολλών γενιών έγινε πραγματικότητα. Ένας ακόμα περικαλλής Οίκος του Θεού μαρτυρεί την πορεία της Πίστεως και του Ελληνισμού στις όχθες του Εργίνη ποταμού. Στη Μακρά Γέφυρα, που έδωσε το όνομά της στην πόλη, αυτή τη μέρα στήθηκε μια ακόμα γέφυρα φιλίας και αδελφοσύνης των λαών, που ζουν εκατέρωθεν του ποταμού Έβρου» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος παρέστη στο γεγονός συμπροσευχόμενος και ηγούμενος ομίλου εκατοντάδων προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου.

  Η Α.Θ.Π.  μετά την επίσκεψή της στο Δημαρχείο της πόλης προσήλθε στον ανακαινισθέντα Ναό, όπου τέλεσε αγιασμό, αρτοκλασία και τρισάγιο για τις ψυχές των κτητόρων της Εκκλησίας και των ανά τους αιώνες ειρηνικά ή μαρτυρικά τελειωθέντων χριστιανών της Μακράς Γέφυρας. Ήταν πολύ συγκινητικό το γεγονός μέσα στον κατάμεστο από πιστούς Ναό μετά από 90 χρόνια να ψάλλεται με παλμούς χριστιανικής ανάτασης το «Χριστός Ανέστη».

Στις εκδηλώσεις προσήλθαν ο Βαλής Αδριανουπόλεως, ο Καϊμακάμης Ουζούν – Κιοπρού, βουλευτές του Βιλαετίου Αδριανουπόλεως, Δήμαρχοι γειτονικών πόλεων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Αντιδήμαρχος Φερρών  Νίκ. Γκότσης, η Αντιδήμαρχος Μεταξάδων Σούλα Πουργιάζη, κληρικοί από την Ι.Μ. Διδυμοτείχου και την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως και άλλοι επίσημοι.