ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2012

13

Η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου τίμησε με λαμπρότητα το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012, τον ένδοξο Βασιλέα και Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, τον ελεήμονα, το άξιο τέκνο της, που γεννήθηκε το 1193 ή 1194 εδώ, με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που φέρουν τον τίτλο «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2012″.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Βατάτζη, ο οποίος πρόσφατα μετά απο πρόταση του Σεβασμωτάτου Μητροπολίτου μας και απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανεκηρύχθη σε Προσκυνηματικό.
Την παραμονή της μνήμης του αγίου εγένετο υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Παντανάσσης, που φιλοτέχνησε η συντοπίτισσα αγιογράφος Σοφία Παπάζογλου, και στη συνέχεια εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας μετά την ακολουθία του Όρθρου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια λιτανεύθηκαν οι ιερές εικόνες πέριξ του Ιερού Ναού. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός και παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Χρ. Χαλκίδης, Διοικητής της XVI Μεραρχίας και άλλοι επίσημοι.
Το απόγευμα της Κυριακής 4ης Νοεμβρίου ε.ε. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο «Η προσφορά του αγίου Βασιλέως Ιωάννου Βατάτζη εις τον Ελληνισμόν και την Ορθοδοξίαν» με εισηγητές τους Καθηγητές Παν. Νικολόπουλο και Κων. Χρήστου, και τους Δρ. Κοιν. Επιστημών Κων. Χολέβα  και  συγγραφέα Ιωαν. Σαρσάκη.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ο συντοπίτης μας Ιωαν. Σαρσάκης, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου ε.ε. μίλησε για τον άγιο Βασιλέα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Διδυμοτείχου.