Ιατρός, ποιμένας, μάρτυς

Αγ. Λουκά (31)

Πλήθος πιστών προσήλθε επι τη μνήμη του ιαματικού και θαυματουργού Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο του Κάμπου της Παλαιάς Κλεισσούς στην Ορεστιάδα. Της ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στη συνέχεια ωμίλησε επίκαιρα και ευλόγησε τους άρτους. Στο τέλος της ακολουθίας με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κλεισσούς, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος Διαμ. Παπαδόπουλου, με την ευκαιρία της μνήμης του ιαματικού Αγίου Λουκά, τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδος, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να εμπνέονται στο υψηλό και θεάρεστο έργο τους από την αγάπη του Αγίου προς τον Θεό και τους συνάνθρώπους τους.

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή τη ζωή και τους διωγμούς, που υπέστη ο Άγιος, μεταξύ άλλων, τόνισε·

«Οι Ορθόδοξοι λαοί ανα τους αιώνες είχαν αδιακρίτως εθνικότητας και γλώσσας ανέκαθεν φωτεινά παραδείγματα στην καθημερινότητά τους τους μαθητές του Χριστού και τους αγίους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αποστόλου Πέτρου, που είπε: “κατὰ τὸν καλέσαντα ὑμᾶς ἅγιον καὶ αὐτοὶ ἅγιοι ἐν πάσῃ ἀναστροφῇ γενήθητε, διότι γέγραπται· ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι.”(Α’Πετρ. 1, 15-16) Μεταξύ των αγίων της Εκκλησίας μας  ξεχωρίζει η περίπτωση του σήμερα τιμωμένου αγίου, που μετέτρεψε τη ζωή του σε αδιάκοπη δοξολογία του Θεού, κράτησε την πίστη του, παρά τα μαρτύρια που υπέστη και έζησε το ευαγγελικό αξίωμα της ευσέβειας και της φιλανθρωπίας, και αξιώθηκε να γίνει ζωντανό σκεύος του Αγίου Πνεύματος…

»Ο άγιος Λουκάς διακριθηκε πρωτίστως ως ιατρός επιστήμονας, ο οποίος έμπλεως πιστεως και αγάπης προς το Θεό με στοργή και φροντίδα ασκεί το λειτούργημά του διακονόντας τους συνανθρώπους του και επουλώνοντας τις πληγές τους· ως μάρτυς αγογγύστως υφίσταται τους απηνείς διωγμούς και τα μαρτύρια, τους ευτελισμούς και τις εξορίες ακολουθώντας τα ίχνη του Κυρίου και τέλος ως ποιμένας κατά τρόπο προφητικό οδήγησε και οδηγεί μέχρι σήμερα τον λαό του Θεού στον δρόμο της αλήθειας και του πνευματικού αγώνα…»

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ