Μην συμφιλιωθείτε με την παρακμή…

IMG_5482

Με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Δευτέρα, 11 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., τον καθιερωμένο αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου.

Μετά από μια σύντομη προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (δείτε εδώ), ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο Διευθυντής του Σχολείου Ευάγγελος Ζηκίδης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σουφλίου, όπου φοιτούν μαθητές αμφοτέρων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Προς τούτο παρέστη ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά.

Ο Σεβασμιώτατος σε επίκαιρο Μήνυμά του προς τους μαθητές των Σχολείων της επαρχίας του και τους εκπαιδευτικούς, για το αρχόμενο σχολικό έτος, μεταξύ άλλων, γράφει: «Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στην ευθύνη που έχουμε όλοι μας, και εμείς οι μεγαλύτεροι κατ’ εξοχήν και εσείς οι νεώτεροι, για την διαμόρφωση του μέλλοντος του δικού σας, του τόπου μας αλλά και της ανθρωπότητας γενικώτερα. Σε μία παγερή από την αδιαφορία και την έλλειψη αγάπης εποχή μην συμφιλιωθείτε με την παρακμή. Μην εγκλωβισθείτε εγωιστικά στον εαυτό σας. Και όταν λέγω να μη συμφιλιωθούμε με την παρακμή εννοώ πως πρέπει να κάνουμε μια αντίσταση ποιότητας, επιδιώκοντας να κάνουμε ό,τι καλύτερο στη ζωή μας και ό,τι καλύτερο να προσφέρουμε στους γύρω μας. Όταν θα κατέχετε υπεύθυνες θέσεις, φροντίστε να προσφέρετε ποιότητα, ακρίβεια, τιμιότητα. Αυτό, κάνει τη διαφορά. Δυστυχώς στον κόσμο μας υπάρχει πολλή αδικία, πολλή απογοήτευση, πολλή διαφθορά.

»Έξυπνοι άνθρωποι, υπάρχουν πολλοί. Δυστυχώς οι ευφυείς, οι υπεύθυνοι και οι ώριμοι δεν είναι τόσοι πολλοί όσοι θα έπρεπε. Ο τόπος μας χρειάζεται ανθρώπους ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από άλλους τόπους. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα δώρα που μας χάρισε ο Θεός.

 Η λέξη κλειδί για οποιαδήποτε επιτυχία και ευλογία από τον Θεό είναι η αγάπη. “Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ” (Α´Ἰωάννου, δ 16). Αυτή η υψίστη πραγματικότητα είναι μία  δύναμη, είναι ένα πρόσωπο, είναι ο ίδιος Χριστός. Και αυτό το πρόσωπο, δεν είναι σ’ ένα κόσμο μακρινό. Είναι δίπλα μας και μάς δίδει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μία σχέση μαζί Του. Αυτή η σχέση μας δίδει τη δυνατότητα να είμεθα άνθρωποι αγάπης. Για πολλούς ανθρώπους αυτή η τοποθέτηση φαίνεται αναχρονιστική. Εγώ όμως πιστεύω ότι είναι το πιο δυναμικό και το πιο σύγχρονο διαρκές μήνυμα της Εκκλησίας: “Ό,τι πιο ωραίο στη ζωή είναι να μάθεις να αγαπάς”. 

»Πολλές ανατροπές προβλέπονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Εκείνο όμως, που κάνει τον άνθρωπο αληθινό άνθρωπο, είναι η δυνατότητα να αγαπά. Τα κομπιούτερς δεν έχουν αγάπη, δεν έχουν αισθήματα.  Φροντίστε να γίνετε άνθρωποι αγάπης, ποιότητας και ευθύνης. Δεν θα απογοητευθείτε ποτέ από αυτή την επιλογή. Όσο κι αν φαίνεται δυσπαράδεκτο στον ανθρώπινο νου τον τελευταίο λόγο στην ιστορία της ανθρωπότητας τον έχει ο Θεός της αγάπης. Εύχομαι αυτή να είναι και η σφραγίδα της δικής σας παρουσίας στη ζωή».