Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για κληρικούς

εικόνα_Viber_2023-02-17_14-40-15-688

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, στις 17 Φεβρουαρίου  2023, το νέο μοριοδοτούμενο, δωρεάν, πιστοποιημένο  πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ), διάρκειας 35 ωρών,  στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».  Το Πρόγραμμα δίδει την ευκαιρία αποκλειστικά στους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας να προσεγγίσουν τις βασικές αρχές της Ποιμαντικής Θεολογίας και να ενημερωθούν για τις επιστημονικές απόψεις ειδικών αλλά και θεολόγων σχετικά με τα σύνθετα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, ώστε να μπορούν με έναν καίριο και σύγχρονο θεολογικό λόγο να συμβουλεύσουν και να καθοδηγήσουν τους πιστούς.

Κατά την εναρκτήρια Συνεδρία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, αφού τέλεσε τον αγιασμό, αναφέρθηκε στη σημασία της φιλάνθρωπης, φιλάδελφης και υπεύθυνης τοποθέτησης των σύγχρονων ποιμένων απέναντι στους ανθρώπους που ταλανίζονται από τα σύγχρονα διλήμματα και εξήρε τη συμβολή του Ι.Π.Ε. στο έργο της επιμόρφωσης των ποιμένων.

Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε.,  μεταφέροντας τις ευλογίες και τις ευχές του Μακαριωτάτου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εγκάρδια φιλοξενία του και τον Συντονιστή του Προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη για την άριστη συνεργασία στην οργάνωση των Προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους  στόχους  του Προγράμματος «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ)», τονίζοντας ότι η σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή αντιμετωπίζει πολλαπλές και καινοφανείς προκλήσεις και η Ποιμαντική της Εκκλησίας λειτουργεί πάντα με προληπτικό και ταυτόχρονα θεραπευτικό τρόπο. Επιπλέον, το χρέος του εκκλησιαστικού λόγου είναι να προσφέρει στον άνθρωπο απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν, επί τη βάσει των ευαγγελικών εντολών και στην προοπτική της σωτηρίας. Έπειτα τον λόγο έλαβε ο ελλογ. κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επίκ. Καθηγητής της Θεολογικής  Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε την ενότητα «Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας».

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους επιμορφούμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με θέρμη διατυπώνοντας ουσιαστικούς προβληματισμούς για το θέμα της εισήγησης.