Ιερατική Σύναξη και Έκθεση φωτογραφίας

IMG_2590

Η πρώτη για το τρέχον έτος Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26η του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Με θέμα «Ψυχική υγιεία και ψυχικές διαταραχές» μίλησε η προσκεκλημένη από τον οικείο Μητροπολίτη ψυχίατρος κα Σοφία Πλιατσκίδου, η οποία επί σειρά ετών διετέλεσε προϊσταμένη του Κέντρου Ψυχικής Υγιείας Ορεστιάδος. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε Έκθεση Φωτογραφίας, που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού. Χίλιες διακόσιες φωτογραφίες εκτίθενται στην έκθεση που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με θέμα: «Ένα ταξίδι στο χρόνο – ΕΛΑΦΟΧΩΡΙ 1922 – 2022».

Τον Σεβασμιώτατο ξενάγησε στην Έκθεση η Διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Ευαγγέλια Κοσμαδάκη, που ανέλαβε την υλοποίηση της έκθεσης. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η ζωή των κατοίκων του Ελαφοχωρίου, που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με την ανταλλαγή του πληθυσμού.

Σαράντα έξι (46) οικογένειες παραχώρησαν τα ενθύμια τους για το σκοπό αυτό, ώστε να γνωρίσουν οι σύγχρονοι κάθε έκφανση της ζωής ενός προσφυγικού χωριού και πως αυτή εξελίσσονταν. Στην έκθεση απεικονίζονται τα γλέντια, οι χοροί, οι γάμοι, η ζωή στο στρατό, γενικά η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων. Το υλικό της έκθεσης είχε προβληθεί στο Αντάμωμα Ελαφοχωριτών τον Αύγουστο 2022 και στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων το Σεπτέμβριο 2022 στην Αλεξανδρούπολη, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση του κοινού.

Η έκθεση πραγματοποιείται  με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου, του Δήμου Διδυμοτείχου, των Δημοτικών Σχολείων Διδυμοτείχου (1ου, 2ου, 4ου, 5ου), καθώς και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες γνώση και δράση». Την Έκθεση επισκέφθηκαν εκατοντάδες μαθητές των σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.