Βάπτισμα μετανοίας και Βάπτισμα υιοθεσίας

εικόνα_Viber_2023-01-06_15-09-59-066

Μετά πάσης επισημότητος και ιεροπρεπείας εορτάσθη η εορτή των Θεοφανείων στις πόλεις και τα χωριά της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με επίκεντρο του εορτασμού την πόλη του Διδυμοτείχου. Της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού των υδάτων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου προέστη ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός. Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή προς την Γέφυρα του Ερυθροποτάμου, με την συμμετοχή όλων των εφημερίων της πόλεως, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Στρατού και άγημα. Ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Ερυθροποτάμου. Νεαροί ψαράδες με ενθουσιασμό και ευλάβεια κολύμπησαν για ευλογία στα παγωμένα νερά του για να ασπασθούν τον Τίμιο Σταυρό.

Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ευστάθιος Κοκκινίδης, ο Αντιδήμαρχος Παρασκευάς Μπιλιακάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Παρασκευάς Πατσουρίδης και Χρήστος Τοκαμάνης και πλήθος πιστών που με σύμμαχο την καλοκαιρία έσπευσε να αγιασθή.

Σε σύντομη αναφορά του για το νόημα της εορτής ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το βάπτισμα της μετανοίας, στο οποίο καλούσε τους ανθρώπους ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, και για το βάπτισμα της υιοθεσίας, στο οποίο μας καλεί ο Χριστός. Κατέληξε λέγοντας ότι ο Χριστός έρχεται να σώσει τον Αδάμ και όλους μας και διά του βαπτίσματος της Εκκλησίας να μας αναγεννήσει «Πνεύματι καί ὕδατι» και να φωτίσει στα νάματα του Ιορδάνου την ζωή μας και την πορεία μας προς την Βασιλεία των Ουρανών.