Πρωτοκλήτεια Σουφλίου

εικόνα_Viber_2021-11-30_13-42-37-009

Η μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου, του ιδρυτού της Εκκλησίας του Βυζαντίου και κατ’ επέκταση της Θράκης, συνήγαγε τον φιλόχριστο λαό της άλλοτε ακμαζούσης πόλεως του Σουφλίου στον ταπεινό και απέριττο νεόδμητο Ναό, που είναι αφιερωμένος στον Πρωτόκλητο μαθητή του Κυρίου.

Των λατρευτικών Συνάξεων, του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος, με αφορμή τη μνήμη του τιμωμένου Αποστόλου, μεταξύ άλλων εσημείωσε: «Η κατ’ έτος μνήμη Ανδρέου του Πρωτοκλήτου ανανεώνει και ενδυναμώνει την αντοχή και την υπομονή μας. Την αντοχή και την υπομονή όχι μόνον των ολίγων αριθμητικά και αδύναμων αλλά και εκείνων που δεν έχουν το σθένος και τη δύναμη της ψυχής να περπατήσουν τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής. Η Ορθόδοξη όμως Εκκλησία, η πίστη της οποίας εδράζεται στο βίωμα, την πίστη, τον ιεραποστολικό ζήλο και το μαρτύριο του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου και των λοιπών αποστόλων, με κυρίαρχο εφόδιο το μυστήριο του Σταυρού, παρά τους διωγμούς, τις αδικίες και τις  παντός είδους πολεμικές, ποτέ δεν έπαυσε να παρηγορεί και να στηρίζει τους μικρούς και αδύναμους και με το ιλαρό φως των καντηλιών της να δίνει ελπίδα στους πιστούς της. Αυτή η Εκκλησία που έπηξε στη Θράκη ο Απόστολος Ανδρέας άντεξε και αντέχει, παρά τους πειρασμούς, γιατί ο ιδρυτής της, εμπνεόμενος από τον Μέγα Διδάσκαλο, υπήρξε ενθουσιώδης και δυνατός μέχρι το μαρτυρικό του τέλος».

Με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στη νεοπαγή αυτή ενορία του Σουφλίου, ο Σεβασμιώτατος, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της Περιφέρειας και της 50ής Ταξιαρχίας, εγκαινίασε τα γραφεία και το εντευκτήριο του Ιερού Ναού και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Σουφλίου, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Γυμνασιάρχου, και μίλησε στους μαθητές, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, στους οποίους και διένειμε την Καινή Διαθήκη.