«…διά δυσφημίας και ευφημίας…»

DSC_9156

Το Πραγγί είναι ένα μικρό, παραμεθόριο χωριό του Δήμου Διδυμοτείχου, δίπλα στον ποταμό Έβρο, απέναντι από την Τουρκία. Κοντά στο χωριό αυτό υπάρχουν μέχρι σήμερα τα ερείπια βυζαντινής βασιλικής, γεγονός το οποίο αναδεικνύει ότι οι κάτοικοι της περιοχής σε πολύ πρώιμους χρόνους γνώρισαν και  λάτρευαν τον Αληθινό Θεό…

Στο Πραγγί, λοιπόν, του Διδυμοτείχου έχει καθιερωθεί από ετών να τιμάται η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ευφημίας της θαυματουργού, στο φερώνυμο αναπαλαιωμένο Παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Γεωργίου. Τόσο κατά την εορτή της ανάμνησης του θαύματος της Αγίας για την κύρωση του Τόμου της Δ´ Οικουμενικής Συνόδου στις 11 Ιουλίου, όσο και στην εορτή της κοιμήσεώς της, στις 16 Σεπτεμβρίου, προσέρχεται πλήθος πιστών για να προσκυνήσει την εικόνα της Αγίας και να αντλήσει διδάγματα ζωής, πίστεως και μαρτυρίου από την αγία βιοτή της.

Την Κυριακή, 11η του μηνός Ιουλίου ε.έ., επί τη αναμνήσει του θαύματος της Αγίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στόν Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πραγγίου και μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα, με αφορμή το θαύμα και το μαρτύριο της Αγίας, ερμηνεύοντας το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, που είναι ειλημμένο από την Β’ προς Κορινθίους Επιστολή το Αποστόλου Παύλου (κεφ.6, 1-10). Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος τόνισε·  »…Το κακό και η αμαρτία πρέπει να καταγγέλλονται και να στιγματίζονται και η αρετή να επαινείται και να διαφημίζεται, όπως γράφει ο Απόστολος. Οι χριστιανοί πρέπει να πορεύονται και να ζούν «ἐν παντί συνιστώντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι….. διά δυσφημίας καί εὐφημίας…». Η Αγία εστιγμάτισε και κατεδίκασε τη πλάνη και την αίρεση και πανηγυρικά διεκήρυξε το ορθόδοξο φρόνημα. Η αποκήρυξη των πεπλανημένων θέσεων και η διακήρυξη των ορθοδόξων δογμάτων απετέλεσαν πάντοτε δραστικά όπλα της Εκκλησίας, «πρός οἰκοδομήν τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ» ( Εφ.4,12)…

Δυστυχώς σήμερα τόσο η δυσφήμηση όσο και η διαφήμιση, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούνται από  εκείνους που δεν έχουν «φόβον Θεοῦ» για το κακό. Δυσφημείται το καλό και ο δίκαιος στιγματίζεται, διαφημίζονται αντίθετα η αμαρτία και απαράδεκτες κοινωνικές καταστάσεις και προβάλλονται ανερυθριάστως «οἱ τά φαῦλα πράσσοντες».… Παρά ταύτα οι χριστιανοί πρέπει να παραμένουμε πιστοί στο θέλημα του Θεού, να διαχωρίζουμε τη θέση μας και την ευθύνη μας από την φαυλότητα και τη διαφθορά, όπως τονίζει ο Απόστολος Παύλος λέγων «μή συγκοινωνείτε τοῖς ἔργοις τοῖς ἀκάρποις τοῡ σκότους, μάλλον δέ καί ἐλέγχετε» (Εφ.5,11).

Το εσπέρας της αυτης ημέρας ο Σεβασμιώτατος, επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, προέστη της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης- Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσης, δίπλα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη και αδελφούς της Μονής, παρουσία του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Υποστρατήγου Αναστασίου Αλεξιάδη, του  Διοικητού της 3ης Ταξιαρχίας Ταξιάαρχου Αναστασίου Κολέζα και πλήθους προσκυνητών, που αυθορμήτως προσήλθον εξαιτούμενοι την μεσιτεία και την ευλογία του νεοφανούς Αγίου.