Αυτογνωσία: η οδυνηρή αλλά σωτήρια συνάντηση με τον εαυτό μας

IMG_5909

Ερμηνεύοντας την παραβολή του ασώτου υιού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερουργών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθορίου κωμοπόλεως των Καστανεών, την Κυριακή 16 του μηνός Φεβρουαρίου ε.ε., μεταξύ άλλων, ετόνισε· «Θα ήταν περιττό να πούμε ότι στη θέση του ασώτου υιού ευρισκόμεθα όλοι εμείς, πού αχόρταγα δοκιμάζουμε τα στυφά ξυλοκέρατα της αμαρτίας. Γι αυτό ας προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε και εμείς την απέραντη αγάπη του Θεού· να εκδηλωθεί η αγάπη Του ολοζώντανα στο πρόσωπο του καθενός μας. Αυτό που ζητά και περιμένει ο Χριστός είναι η μετάνοια. Η μετάνοια πού εκδηλώνεται σε δύο διαστάσεις, τις οποίες και θα μελετήσουμε στη σημερινή παραβολή.

»Η πρώτη, βασική προϋπόθεση είναι η αυτογνωσία: «εἰς ἑαυτόν δέ ἐλθών». Διότι ο άσωτος, όπως και κάθε αμαρτωλός, ζει έναν τραγικό διχασμό. Από τη μια μεριά είναι η αμαρτία με τ’ αμέτρητα θέλγητρά της και από την άλλη είναι η ψυχή με τούς αιώνιους ευγενείς οραματισμούς της· η ψυχή που διψάει για τον Ουρανό και που ο αμαρτωλός προσπαθεί να την ξεδιψάσει με τη λάσπη της γης. Το πρώτο που κάνει ο άνθρωπος πού μετανοεί είναι να συνειδητοποιήσει τις λανθασμένες επιλογές του. Να παραδεχθεί, χωρίς δικαιολογίες, ότι διάλεξε τον ολισθηρό δρόμο της παρεκτροπής και της απομάκρυνσης από το Θεό Πατέρα του. Είναι ανάγκη να εκτιμήσει και να αξιολογήσει ο πιστός τα δώρα πού έλαβε από Αυτόν· τα χαρίσματα, τις ευλογίες, τα προσόντα και τα ταλέντα με τα οποία τον προίκισε ο Κύριος, για να προσδιορίσει, αφενός τον υψηλό προορισμό του και αφετέρου να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της παρέκκλισης από το δρόμο Του. «Εἰς ἑαυτόν ἐλθών» ο άνθρωπος, αποδεσμεύεται από τους περισπασμούς του περιβάλλοντος· διαγράφει και απομακρύνει από τη ζωή του όλα εκείνα πού τον αποσπούν από την αληθινή αξία του. Απομακρύνει εγκαίρως όλα όσα θίγουν την τιμή του, την αξιοπρέπειά του, τις αρχές της πίστεώς του, όσα τον ευτελίζουν και του κλέβουν την πνευματική περιουσία. Σταματά να τρέφεται με τα ξυλοκέρατα της αμαρτίας και πεινά και διψά για τον Ουράνιο Άρτο, για το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που είναι η μόνη τροφή για την όντως ζωή…

»Η δεύτερη πρϋπόθεση είναι η επιστροφή, εδώ και τώρα, χωρίς αναβολή, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς χρονοτριβή. «Ἀναστάς πορεύσομαι πρός τόν πατέρα μου». Αυτό είναι το δεύτερο βήμα της μετάνοιας. Η αμαρτία είναι πτώση, είναι λάσπη, είναι βούρκος, είναι χαμέρπεια, πού δυστυχώς όλοι μας έχουμε δοκιμάσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε πεσμένοι. Υπάρχει ανάταξη, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής και στροφής προς τα πάνω. Το μόνο ζώο πού είναι καταδικασμένο να είναι πάντοτε πεσμένο είναι το σκουλήκι. Ο άνθρωπος όμως δεν είναι σκουλήκι. Ο άνθρωπος τα «ἄνω θρώσκει», όπως το λέει και το όνομά του, τα άνω θεωρεί και εις τα άνω στοχεύει. Ποτέ μην πέσουμε στην παγίδα της απελπισίας, ούτε στην παγίδα της συνήθειας. Όσες φορές και να αμαρτήσαμε, άλλες τόσες και μία παραπάνω ας μετανοήσουμε. Ο Πατέρας μας δεν κουράζεται να μας περιμένει. Δεν διστάζει να τρέξει και να μας αγκαλιάσει. Δεν φείδεται ουδενός, προκειμένου κάθε φορά που επιστρέφουμε κοντά Του να ετοιμάσει το τραπέζι της χαράς, να μας ντύσει με το καθαρό ένδυμα της αρετής και της θείας Χάριτος, να μας φορέσει το πολύτιμο δαχτυλίδι του αρραβώνος με την αιωνιότητα…

»Αυτή την ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου, αγαπητοί,  ας μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Μέσα στην ωραία ατμόσφαιρα των ακολουθιών και της νηστείας, πού θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, ας κάνουμε την δική μας ενδοσκόπηση, ας παραδεχθούμε τα λάθη μας, ας οικτείρουμε την πτώση μας και ας επιστρέψουμε στο βασιλικό σπίτι της θεϊκής ευσπλαχνίας, πού είναι ο Ναός. Εκεί θα βρούμε τον πνευματικό, πού είναι ο ιατρός και οδηγός μας. Μαζί του ας κάνουμε την πορεία της επιστροφής προς την αγκαλιά του Κυρίου μας, ο Οποίος μας περιμένει με λαχτάρα σ’ αυτή τη ζωή, για να μας κρατήσει μέσα στην αγάπη Του, κοντά Του, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν».

Πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε λόγους αγάπης προς τους κατοίκους της ακριτικής αυτής κωμόπολης  οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, με κάθε ευκαιρία εκφράζουν την ευλάβειά τους προς τον Χριστό και την Εκκλησία, κρατούν τις όμορφες οικογενειακές παραδόσεις τους και πάνω απ’ όλα με την ετοιμότητά τους και με το γενναίο φρόνημά τους είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας.

Την Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν, εκ μέρους του Δημάρχου Ορεστιάδος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταύρος Τζιαμαλίδης, ο Προϊστάμενος του Τελωνειακού Σταθμού Καστανεών Αριστείδης Ζίζικας και πολυπληθές εκκλησίασμα.