Ημέρα υψηλής συμβολικής σημασίας…

IMG-fa79da1d25c9258f4cf427737d831406-V

Επί τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτέμιου, προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή 20 του μηνός Οκτωβρίου ε.ε., ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, παρουσία του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων κ. Γεώργιου Καλαντζή, της Βουλευτού Έβρου κας Αναστασίας Γκαρά, του Δημάρχου Ορεστιάδος κ. Βασιλείου Μαυρίδη, του Διοικητού της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχου κ. Γρηγορίου Μπουτλιάκη, του Διοικητού της 30ης Ταξιαρχίας κ. Λυσάνδρου Ξηρογιάννη, του Αστυνομικού Διευθυντού Ορεστιάδος κ Πασχάλη Συριτούδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Με Εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το βίο του τιμωμένου Αγίου και σχετίζοντάς τον με το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, σημειώνει “…η πίστη του Αγίου, η γενναιότητά του και η θαρραλέα αντίστασή του απέναντι στην παρανομία του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος θέλησε να καταργήσει με την βία την χριστιανική πίστη και να επαναφέρει την λατρεία τον ειδώλων, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεσή του, του βασανισμό του και το μαρτυρικό του θάνατο. Με αυτή ακριβώς τη στάση ζωής και με το αίμα του ο Άγιος Αρτέμιος επεσφράγισε με συνέπεια την πίστη στο καθήκον και την αποστολή του, γενόμενος σήμερα πρότυπο για κάθε χριστιανό. Συγχρόνως ο Άγιος αποτελεί πρότυπο και για κάθε αξιωματούχο. Από ετών έχει καθιερωθεί ως προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, γι’ αυτό η 20η Οκτωβρίου είναι, χωρίς αμφιβολία, μια ιδιαίτερη αλλά και μια εξόχως σημαντική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία. Είναι μία ημέρα υψηλής συμβολικής σημασίας στο εννοιολογικό πλαίσιο της οποίας συμπυκνώνονται αρχές, αξίες, ιδανικά που αντιπροσωπεύουν και αναδεικνύουν όλα όσα η Ελληνική Αστυνομία υπηρετεί. Τις ίδιες αρχές, αξίες και ιδανικά ενστερνίζονται και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχοντας τον άγιο ως διαχρονικό πρότυπο συνέπειας, ευθύνης και ήθους· ως πηγή άντλησης θάρρους και δύναμης… Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες καλούνται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να εκπληρώσουν την υπηρεσιακή τους αποστολή. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς που προστέθηκαν στην καθημερινότητά τους, ως επίπτωση της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης. Αυτά ακριβώς τα προβλήματα, αυτές οι αντίξοες συνθήκες, αυτή η οδυνηρή, πολλές φορές, προτεραιότητα του συλλογικού αγαθού και του εθνικού χρέους σε βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων, είναι τα στοιχεία που αυξάνουν την αξία και την σημασία του αστυνομικού έργου και καταξιώνουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εορτή του προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας και ανεγνώσθη η Ημερησία Διαταγή τού Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ Μιχαήλ Καραμανλάκη. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδος κ. Πασχάλη Συριτούδη αντίγραφο εικόνας της «Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας» για να προστατεύει Αύτη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που με αυτοθυσία και κάτω από αντίξοες συνθήκες επιτελούν τα καθήκοντά τους στην ακριτική και ευαίσθητη περιοχή του Εβρου.