Η γέννησις σου Θεοτόκε χαράν εμήνυσε…

IMG-d036c0a511993ff2ef1dc13d0bd62e48-V

Η Θεομητορική εορτή του Γενέθλιου της Θεοτόκου με ιεροπρέπεια και συμμετοχή πλήθους προσκυνητών γιορτάσθηκε και φέτος στην ιστορική Ιερά Μονή Δαδιάς, κοντά στο Σουφλί. Το Μοναστήρι της Δαδιάς, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα κάηκε το 1913 από τους Βούλγαρους και στη συνέχεια από τους Τούρκους, ανασυνεστήθη το 1959, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο, και ήδη λειτουργεί ως ανδρώα Κοινοβιακή Μονή. Βρίσκεται μέσα στο περίφημο δάσος της Δαδιάς με την σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

Με ευλάβεια και κατάνυξη πλήθος πιστών προσήλθε στην Ιερά Μονή για να εμπιστευθεί στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και στη θαυματουργή εικόνα Της τον καημό, την αγωνία, τον πόνο και την χαρά του.

Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την προπαραμονή της εορτής, Παρασκευή 6 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε, με την υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου και την τέλεση του μυστηρίου του Ευχελαίου. Το εσπέρας της παραμονής της εορτής εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας μετά τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και ο αγιασμός στην Φιάλη της Μονής.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος σχολιάζοντας το μήνυμα της εορτής τόνισε· «Αν παρατηρήσει κανείς την δομή του λειτουργικού έτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Αύγουστο, θα διαπιστώσει ότι η αρχή και το τέλος του σηματοδοτούνται από μια γιορτή της Παναγίας· αρχίζει δηλαδή το λειτουργικό έτος με την γιορτή του Γενεθλίου και τελειώνει με τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Και τούτο βέβαια όχι τυχαία. Με μια επισκόπηση ολόκληρης της πορείας των σχέσεων του Θεού με τον άνθρωπο, όπως αυτές καταγράφονται στην Αγία Γραφή και κατανοούνται στο πλαίσιο της Εκκλησίας, θα προκύψει ότι προκειμένου ο Θεός να σώσει τον άνθρωπο δεν παραβιάζει ποτέ την ελευθερία του, αλλά επιδιώκει πάντοτε την συνεργασία μαζί του. Πίσω από τις αφηγήσεις, που περιγράφουν τα διάφορα επεισόδια αυτής της επιδίωξης του Θεού για ανθρώπινη συμμετοχή στο σχέδιο Του, είδε η Εκκλησία να σκιαγραφείται ο ρόλος της Παναγίας στο έργο της σωτηρίας… Έτσι, όταν ήρθε ο κατάλληλος καιρός, ο Θεός αναζήτησε άλλο ένα πρόσωπο, που πάλι ελεύθερα και χωρίς καταναγκασμό, θα δεχόταν να συνεργασθεί μαζί Του. Όταν ο άγγελος μετέφερε στην Παρθένο Μαρία την απόφαση του Θεού, εκείνη χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς αντίρρηση, δέχθηκε να γίνει όργανο Του. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι χωρίς αυτή την απροϋπόθετη συγκατάθεση της Θεοτόκου, η πραγματοποίηση του σχεδίου του Θεού για την σωτηρία του κόσμου θα ήταν αδύνατη. Η Παρθένος δεν είχε κάτι το ξεχωριστό, δεν είχε τίποτα που δεν θα μπορούσε να έχει ο κάθε άνθρωπος. Καταγόταν από ένα χωριό της Παλαιστίνης, ήταν φτωχή και άσημη και ούτε φαίνεται να έχει κάποια μόρφωση. Αλλά είχε κάτι, που και πάλι θα μπορούσε ο κάθε άνθρωπος να αποκτήσει, για το οποίο όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και συνεχής αγώνας. Είχε ακλόνητη εμπιστοσύνη στον Θεό και ήταν πάντοτε έτοιμη να υποταχθεί στο θέλημα Του. Έτσι, αξιώθηκε να γίνει αυτή η «κλίμαξ» που κατέστησε δυνατή την κάθοδο του Θεού στη γη και είναι το σύμβολο της ανθρώπινης συμμετοχής στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του κόσμου. Η τοποθέτηση από την ορθόδοξη παράδοση μιας γιορτής της Παναγίας στην αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, σηματοδοτεί την ανανέωση της δέσμευσης των χριστιανών προς το Θεό να είναι πάντοτε έτοιμοι – μιμούμενοι την ετοιμότητα της Παρθένου, και αναγνωρίζοντας το μερίδιο της δικής τους ευθύνης για την σωτηρία του κόσμου – να Τον υποδεχθούν και να συνεργασθούν μαζί Του, ώστε «πάσα γλώσσα εξομολογήσηται ότι Κύριος Ιησούς Χριστός εις δόξαν Θεού Πατρός» (Φιλ. 2:11).

Στις ιερές ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας λειτουργίας προσήλθαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παναγιώτης Καβιδόπουλος στον Εσπερινό, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ελευθέριος Θεοδωρόπουλος το πρωί στη Θεία Λειτουργία, ο Διοικητής του Α.Τ. Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δαδιάς.

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στα πλαίσια του εορτασμού της Μονής, διοργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία από το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.