Προσκυνηματική θεωρία

εικόνα_Viber_2023-09-22_19-41-45-602

Προσκυνηματική επίσκεψη στα Σκόπια και την Στρώμνιτσα πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, από 19ης έως 22ας Σεπτεμβρίου ε.έ., κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Στρωμνίτσης κ. Ναούμ.

Στα πλαίσια αυτής της επισκέψεως ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στα Σκόπια, και να συλλειτουργήσει με τον Σεβ. Μητροπολίτη Στρωμνίτσης κ. Ναούμ και τον Βοηθό του Επίσκοπο Στοβίου κ. Ιάκωβο, επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, κατά το παλαιό ημερολόγιο, στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίου Λεοντίου Vodoca στην Στρώμνιτσα.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, συγχοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στοβίου κ. Ιακώβου, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα στην Μονή Αγίων Πεντεκαίδεκα Mαρτύρων των εν Τιβεριουπόλει, στη Στρώμνιτσα, όπου και ο τόπος του μαρτυρίου των αγίων και τα ερείπια πρωτοχριστιανικής βασιλικής.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την γυναικεία Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Matka, την ανδρική Μονή Αγίου Παντελεήμονος Neresi, στα περίχωρα των Σκοπίων και την ανδρική Μονή Αγίου Γεωργίου στο Novo Selo, στην ευρύτερη περιοχή της Στρώμνιτσας, Ηγούμενος της οποίας τυγχάνει ο Επίσκοπος Στοβίου κ. Ιάκωβος.

Η προσκυνηματική θεωρία των ιερών ενδιαιτημάτων της γειτονικής χώρας και η αδελφική συναναστροφή με τους Ιεράρχες της είναι καρπός της από 9ης Μαίου 2022 αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία αποκαταστάθηκε η Ευχαριστιακή κοινωνία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.