Κυρίλλεια 2023

Ορεστιάδα (33)

Μετά πνευματικής εγκαυχήσεως  οι κατά την Αδριανούπολη, την Ορεστιάδα και το Πύθιο Διδυμοτείχου ευσεβείς και φιλάγιοι χριστιανοί μας τίμησαν με σειρά λατρευτικών Συνάξεων, που φέρουν προς τιμήν του Αγίου τον τίτλο «Κυρίλλεια», την μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, Κύριλλου του ΣΤ’, ο οποίος εμαρτύρησε στις 18 Απριλίου 1821 στην γενέτειρα του την Αδριανούπολη και ετάφη στο Πύθιο Διδυμοτείχου. 

Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 22α του μηνός Απριλίου ε.έ.,  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη (στη συνοικία Κιγίκι) ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.

Την Κυριακή του Αντίπασχα, το πρωί, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Πυθίου, του Δήμου Διδυμοτείχου, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος του Αγίου μέχρι του τάφου του και ευλόγησε τους άρτους και τα πασχαλινά αυγά.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο φιλοξενούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο ιερός κλήρος της πόλεως, ο Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα», ο Πολιτιστικος Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδος «Οι Θράκες», αντιπροσωπεία των μαθητών του 1ου «Κυριλλείου» Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδος και πυκνό εκκλησίασμα.