Μάρτυρες της Αναστάσεως

εικόνα_Viber_2023-02-18_11-16-56-129

Συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες, αφ’ ης ο σεμνός και ιεροπρεπής κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Συριτούδης, εφημέριος της ενορίας Αμπελακίων Ορεστιάδος, ανεπαύθη εν Κυρίω.

Προς τούτο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, το Ψυχοσάββατο της Απόκρεω, 18 του μηνός Φεβρουαρίου ε.έ., ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων και στη συνέχεια τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μεταστάντος κληρικού και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως «πάντων των απ´ αιώνος κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών».

Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξήρε το ήθος, την διακονία και την αφοσίωση του μεταστάντος κληρικού, μίλησε περί της Αναστάσεως και της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Η περί της Αναστάσεως διδασκαλία της Εκκλησίας μας δε στηρίζεται σε μια φιλοσοφική διεργασία και διανόηση αλλά στην εμπειρία των Αποστόλων και όσων είδαν τον Αναστημένο Χριστό και οι οποίοι βέβαιοι όντες γι’ αυτό, έδωσαν τη ζωή τους για την διάδοση του αισιόδοξου και ελπιδοφόρου αυτού μηνύματος σε όλο τον κόσμο. Το βίωμά τους αυτό διατυπώθηκε στο Σύμβολο της Πίστεως «προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν καί ζωήν τήν αἰώνιον».

»Έχοντας, λοιπόν, όπως εκείνοι,  την βεβαιότητα και την πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου μας, πορευόμεθα όλοι μας στην συνάντηση Εκείνου με την πεποίθηση ότι η Δευτέρα Παρουσία Του θα σημάνει την ιδική μας Ανάσταση, δικαίων και αδίκων, και την πρόσκληση των δικαίων στην Βασιλεία των Ουρανών…  

»Ο σεμνός και ευλαβής θεράπων του ιερού Θυσιαστηρίου, του οποίου το Μνημόσυνο τελούμε σήμερα, εκλήθη εις τους Ουρανούς για να τον αναπαύσει ο Δημιουργός του από τους κόπους και τον μόχθο του στο δύσβατο και τραχύ δρόμο της θυσίας και της προσφοράς  και για να του χαρίσει την άληκτο χαρά της ιδικής του Αναστάσεως».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το νέο εφημέριο της ενορίας π  Γεώργιο Βελλίδη ευχηθείς εις αυτόν τα δέοντα. Εκκλησιάσθηκαν επ´ ευκαιρία ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Νικόλαος Ζησούδης  και πλήθος πιστών.