Καταστρέφουμε το περιβάλλον, καταστρέφουμε το μέλλον μας

IMG_0117

Ενώ μαίνεται για τετάρτη ημέρα η καταστροφική πυρκαϊά στον Εθνικό Δρυμό της Δαδιάς και με εστραμμένη τη σκέψη και την καρδιά του στο γεγονός αυτό ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή 24 του μηνός Ιουλίου ε.έ., ιερούργησε και προσευχήθηκε με ιδιαιτέρα αναφορά για την κατάπαυση του πυρός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Κουφοβούνου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ, τόνισε ότι η ασθένεια, ο πόνος, η φθορά και η θλίψη είναι καρπός της αμαρτίας τα οποία έρχεται να θεραπεύσει και να επουλώσει ο Χριστός. Χαρακτηριστικά τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ἡ ἁμαρτία εἶναι πηγή κάθε πνευματικῆς ἀναπηρίας. Ὅταν ὁ ἄνθρωπος ἀπομακρύνεται ἀπό τόν Θεό, τότε ἀπομακρύνεται ἀπό τήν ἀληθινή ζωή. Μακριά ἀπό τόν Θεό παραμονεύει ὁ θάνατος, ἡ κάθε μορφῆς ἀγκύλωση, ἡ φθορά καί ἡ μιζέρια τοῦ πνεύματος καί τοῦ σώματος. Αὐτή τή μιζέρια συναντᾶ σήμερα ὁ Χριστός στήν Καπερναούμ. Εἶναι ἡ μιζέρια πού κάνει τόν ἄνθρωπο προκατειλημμένο, ἐσωτερικά στεῖρο, μονόχνωτο, γεμάτο ἀπό παρωπίδες. Μακριά ἀπό τόν Θεό ὁ ἄνθρωπος κολλάει σέ ἀπόψεις πού τοῦ παρέχουν ἐπίπλαστη συναισθηματική ἀσφάλεια, σέ κανόνες καί καθωσπρεπισμούς πού τοῦ φτιάχνουν μία ἐξωτερική βιτρίνα, χωρίς ὅμως νά τοῦ τακτοποιοῦν τήν ἐσωτερική ἀκαταστασία.

»Αἰτία κάθε ἐσωτερικῆς ἀναστάτωσης εἶναι ἡ ἁμαρτία. Ἡ ἁμαρτία χωρίζει τόν ἄνθρωπο ἀπό τόν Θεό. Ὁ χωρισμός ἀπό τόν Θεό φέρνει σύγχυση στόν νοῦ. Ὁ ἄνθρωπος χωρίς Θεό γίνεται ἤ ἀνήμερο θηρίο ἤ ἀνόητο θύμα. Ὁ συγχυσμένος νοῦς δέν μπορεῖ νά διακρίνει τό σωστό ἀπό τό λάθος, τό σημαντικό ἀπό τό ἀνόητο, τό θεϊκό ἀπό τό δαιμονικό, τήν πίστη ἀπό τή θρησκοληψία, τήν ἀληθινή εὐσέβεια ἀπό τήν κάλπικη ὑποκρισία».

Στη συνέχεια με αφορμή την πυρκαϊά στο Δάσος της Δαδιάς μίλησε για την οικολογική καταστροφή, που προκαλεί η εγωιστική διαχείριση του περιβάλλοντος από τον μεταπτωτικό άνθρωπο. Και συνεπλήρωσε ότι καταστρέφοντας το περιβάλλον μας καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο εκπρόσωπος της 50ης Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης Γεώργιος Νέλλας, η Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Αναστασία Πουρναρά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κουφοβούνου Σταύρος Ριζούδης, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα το νέο εφημέριο της ενορίας π. Παναγιώτη Ζίλφο και του ευχήθηκε καλή διακονία.

Αφ΄ εσπέρας  ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Παρεκκλησίου της Αγίας Άννης, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλεισσούς Ορεστιάδος. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Θεό διότι τον αξιώνει να παραδώσει στην λατρεία του Θεού ένα ακόμη Ευκτήριο Οίκο και συνεχάρη προς τούτο τον εφημέριο της ενορίας π. Αθανάσιο Δανάκη για την φιλότιμη προσπάθειά του.

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για το πρόσωπο της Αγίας Άννης τόνισε την αξία της προσευχής, της υπομονής, της ταπεινώσεως και της εμπιστοσύνης στο Θεό που επέδειξαν οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα και τους οποίους ευλόγησε ο Θεός να φέρουν στον κόσμο την Αειπάρθενο και να αξιωθούν να είναι οι Προπάτορες του Κυρίου μας.