Η φωτιά μαίνεται στο Δάσος της Δαδιάς

εικόνα_Viber_2022-07-23_00-03-00-388

Καθώς συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, με τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επανειλημμένα επισκέφθηκε αυτές τις μέρες τις πυρόπληκτες περιοχές και τό Μοναστήρι της Δαδιάς, που είναι περικυκλωμένο από την φωτιά και σκεπασμένο από καπνό. Σήμερα, Σάββατο 23 του μηνός Ιουλίου ε.έ., στα πλαίσια της ποιμαντικής του μέριμνας και αγωνίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το χωριό Σιδηρώ, που ανήκει στη ευρύτερα προστατευόμενη ζώνη του Εθνικού Δρυμού.

Η Σιδηρώ είναι ένα ημιορεινό χωριό του Δήμου Σουφλίου, που απέχει από αυτό 20 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων. Ανήκει στα Πομακοχώρια του Έβρου. Σήμερα κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους, σουνίτες και αλεβίτες. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Προφήτου Ηλιού, ο οποίος χτίσθηκε στην δεκαετία του 60 για να εξυπηρετεί την χριστιανική κοινότητα που ζούσε εκεί. Λόγω της απουσίας ποιμνίου ο Ναός λειτουργείται περιστασιακά.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ιερούργησε μεθεορτίως στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στη Σιδηρώ, με τη συμμετοχή χριστιανών από το Σουφλί,  ανέγνωσε ευχές περιστασιακές για την κατάπαυση του πυρός.

Τέλος,  μίλησε για το φρόνημα του Προφήτου Ηλιού και επικαλέσθηκε την αρωγή του για την διάσωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από την λαίλαπα της καταστροφικής φωτιάς.  Ευχαρίστησε επίσης τον π. Νικόλαο Καλφόπουλο, εφημέριο της ενορίας Αγίου Αθανασίου Σουφλίου, ο οποίος φροντίζει και επιμελείται των υποθέσεων της στερούμενης πλέον ποιμνίου και εφημερίου Εκκλησίας στην Σιδηρώ, τους προσελθόντας χριστιανούς και τους μουσουλμάνους κατοίκους του χωριού οι οποίοι σέβονται και τιμούν την ιερότητα του χώρου.