Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες

DSC_8501

Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου, της Ιωνίας και της Καππαδοκίας, τις βραδινές ώρες της 24ης Ιουνίου ε.ε., στο κατάμεστο από κόσμο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ορεστιάδος πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδος,  εκδήλωση μνήμης και ευθύνης αφιερωμένη στις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, με εκκλησιαστικούς ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση είχε θέμα· «Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης». Την υπευθυνότητα της διοργάνωσης είχε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας.

Μετά από την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ορεστιάδος κ. Βασιλείου Μαυρίδη και του Δημάρχου της αδελφοποιημένης πόλης της Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ ανεγνώσθη επίκαιρο Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου. Το θέμα της εκδήλωσης ανέπτυξε με επιτυχία η  φιλόλογος και Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Ορεστιάδας κα Θωμαΐς Ζαβαλιάρη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, η Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας, το Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Ν. Ορεστιάδας, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες», το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα» και η ορχήστρα: «Ακριτικός Ήχος». Τα κείμενα επεξεργάσθηκε η δημοσιογράφος κα Βέρα Μαυρίδου και παρουσίασε ο κ. Βασίλειος Τσερτσίδης. Τον συντονισμό είχε ο κ. Bασίλειος Παπαμιχαήλ και την σκηνοθεσία ο κ. Ιωάννης Σιωπίδης

Παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρ Χατζηαβραάμ, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Ορμανλίδης και πλήθος κόσμου, που με συγκίνηση και ενθουσιασμό συμμετείχαν στα δρώμενα από τις κερκίδες.