Το Σουφλί τιμά τον προστάτη του άγιο

IMG_9050

Η γραφική και ιστορική πόλη του Σουφλίου την Δευτέρα της Διακαινησίμου τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, που είναι κτίσμα του 1854 με το ανεκτιμήτου αξίας εικονοστάσιό του, που κατασκεύασε ο Σταμάτιος Μαδυτινός το έτος 1861.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλεως του Σουφλίου. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Καραγκούνης, αντιδήμαρχοι και πολυπληθές εκκλησίασμα. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και η ευλογία των άρτων και των κόκκινων αυγών, κατά το ειθισμένον.

Ο Σεβασμιώτατος προσεγγίζοντας τη θαυμάσια βιοτή του αγίου Γεωργίου ανέπτυξε τις σκέψεις του επί του υμνογραφικού «Ἡ τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία τοῖς ἄνθεσιν ὡραϊζομένη, βοᾷ σοι, τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε μή διαλείπῃς  πρεσβεύειν ὑπέρ ἡμῶν πρός Κύριον» και τόνισε ότι η προσδοκία της Αναστάσεως και της αιώνιας ζωής ενέπνευσαν τον Μεγαλομάρτυρα άγιο, ο οποίος με γενναίο φρόνιμα υπέστη το εις Χριστόν μαρτύριον και προέτρεψε τους πιστούς βλέποντας  την πίστη, τα παθηματα, την γενναιότητα και τα μαρτύριά του, με τα οποία αγωνίσθηκε μέχρι τέλους ο άγιος, «να αναθεωρήσουν την έκβαση της αναστροφής τους και να μιμηθούν την πίστη εκείνου».