Αμαρτία, ενοχή, αγωνία…

IMG_8082

Όλη η ποίηση και η δόξα της ορθοδόξου λατρείας μας έχουν ως έμπνευση και πηγή τους τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος. Εδώ βρίσκεται σεμνότατα ντυμένη το ποιητικό της ένδυμα η μεγαλύτερη φιλοσοφία της ζωής που δεν είναι άλλη από την υψηλή θεολογία του Σταυρού και της Αναστάσεως. Έξω από την Εκκλησία ο Σταυρός και η Μεγάλη Εβδομάδα γίνονται επίκαιρη επιφυλλιδογραφία. Μέσα όμως από την λειτουργική ζωή μπορεί ο πιστός να προσεγγίσει το μεγαλείο της θυσίας του Γολγοθά και τον θρίαμβο της Αναστάσεως.

• Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 17 του μηνός Απριλίου ε.έ.,  ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορεστιάδος.

• Την Μεγάλη Δευτέρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Ορεστιάδος.

• Και την Μεγάλη Τρίτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος.

Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το τροπάριο της Κασσιανής, μεταξύ άλλων, είπε: «το δράμα της “ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσούσης γυναικός” ο ηρωικός αγώνας που διεξάγεται μέσα στο άδυτο της ψυχής της, δίνουν την πνοή και την υπόθεση στο δοξαστικό των αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, το οποίο αποδίδεται στην μοναχή Κασσιανή, ποιήτρια εμπνευσμένη και λόγια της εποχής της. Η συγκλονιστική τριλογία: Αμαρτία, Ενοχή, Αγωνία, που παίζεται μέσα στην εσωτερική της ύπαρξη εμπνέει και τους υμνογράφους της αγίας αυτής ημέρας. Την μεταβάλλουν σε βίωμα προσωπικό, βίωμα συγκεκριμένης και δυνατής μετάνοιας και με λυρισμό άφθαστο την μετουσιώνουν σε ολόθερμη προσευχή.

»Τρεις μόνο λέξη συνοψίζουν όλη την δραματική ιστορία της αμαρτωλής, της “απεγνωσμένης” για τα ολισθήματα της και “επεγνωσμένης” για την διαγωγή της. Αυτή είναι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στην αριστουργηματική υμνολογίας της εσπέρας της Μεγάλης Τρίτης. Συναισθάνεται την αμαρτία, κατατρύχεται από την ενοχή, συγκλονίζεται από την αγωνία. Αναστατώνεται ολόκληρος ο ψυχικός της κόσμος και ζητεί τώρα λιμένα σωτηρίας».

• Την Μεγάλη Τετάρτη, το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος προέστη του μυστηρίου του Ευχελαίου  στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και το απόγευμα της ιδίας ημέρας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Ορεστιάδος.

• Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης χοροστάτησε στην ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδος.

• Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τέλεσε τον Εσπερινό και ακολούθως την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου του μικρού οικισμού της Σιταριάς.