Λυχνός αείφωτος

εικόνα_Viber_2022-02-10_14-28-29-733

Στο Μετόχι της Αγιορειτικής Μονής των Ιβήρων, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κορνοφωλιά του Δήμου Σουφλίου, ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο εκτίθεται σε προσκύνηση την ημέρα της μνήμης του και συρρέουν πλήθη πιστών.

Την κυριώνυμη ημέρα της μνήμης του αγίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, με την άδεια του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, προσήλθε και ιερούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, πλαισιούμενος από Αγιορείτες πατέρες και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Δημήτριος Αραμπατζής και ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Τσιαμίτας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σουφλίου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής των Ιβήρων για την παρασχεθείσα άδεια και την Γερόντισσα Εφραιμία για την φιλοξενία, αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο φλογερός και γενναίος Ιερομάρτυς άγιος Χαράλαμπος με τη ζωή του, την ιερατική διακονία του και το μαρτύριό του γίνεται πρότυπο για όλους εκείνους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν τον Θεό  και τους ανθρώπους. Και αυτοί είμεθα πρωτίστως εμείς οι κληρικοί και οι μοναχοί και ακολούθως όλοι οι χριστιανοί. Μας προσκαλεί, λοιπόν, για μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη χριστοκεντρική ζωή. Μας καλεί να αγαπήσουμε τον Χριστό, να πιστέψουμε σε Αυτόν και να εμπνευσθούμε από το άγιο παράδειγμά  Του. Να μάθουμε ότι η πίστη δεν είναι καλοπέραση αλλά απαιτεί θυσία, συνεχή προσπάθεια και αγώνα, μέχρι τα έσχατα της επίγειας ζωής μας. Σε μία δύσκολη εποχή, όπου κυριαρχεί η αποιερωποίηση και ο μηδενισμός, η απαξίωση των ηθικών αρχών και η νεοειδωλολατρεία, ο άγιος Χαράλαμπος με τη αγιότητα και τη φωτεινότητα της ζωής του λύει τη σκοτόμαινα, δηλαδή το απόλυτο σκοτάδι, και μας οδηγεί στο ιλαρό φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός».